Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Popularni guacamole umak slavi svoj dan: Donosimo savjete za što bolju pripremu

Svjetski dan umaka od avokada proslavite pripremom istog i uživajte u njemu uz tortilja čips.
16. rujna 2020. u 10:30 0 komentara 2373 prikaza
Foto: Shutterstock

Avokado se gotovo uvijek nalazi na popisu za kupovinu namirnica onih koji vole zdrav život. Bogatog je i kremastog okusa, zdravi je izvor masnoća, te sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Istraživanja su pokazala da oni koji ga redovito konzumiraju rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti i upala, a pospješuje i regulaciju šećera u krvi. Sadrži dosta vlakna pa je odlična namirnica za one koji imaju problema s probavom.

Čak i oni koji ga ne vole jesti samostalno obožavaju ga u obliku namaza, jednog od najpopularnijih i najzdravijih - guacamole. Originalni recept dolazi iz Meksika, a glavni sastojci osim avokada su limeta, ljutika i čili papričice.

Jako je bitno napomenuti da za ovaj namaz avokado treba biti zreo - ni pretvrd, ni premekan. To možete provjeriti na dodir, ali i po izgledu kore - ako je presvijetla to znači da nije dovoljno zreo.

Nemojte koristiti blender, već sve radite vilicom. Mora se osjetiti hrskavost drugih sastojaka.

Jedan je korisnik TikToka uspio otkriti recept umaka koji se nalazi u Big Macu: Evo kako ga pripremiti.

Sastojci:
2 avokada
1 do 2 limete
Ljutika
Žlica sjeckanog korijandera
1/2 žličice mljevene čili papričice 
1/2 žličice soli papar 

Priprema: 
Naribajte koricu limete i iscijedite ju. Avokado razrežite na pola, maknite košticu, a zatim žlicom izvadite mesnati dio i stavite u zdjelicu. Dodajte sok i koricu limete, mljevenu čili papriku, sjeckanu ljutiku, korijander, sol i papar. Sve zajedno usitnite vilicom dok ne dobijete finu kremastu smjesu. Poslužite uz tortilja čips.

Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi Čari zagrebačke jeseni Užitak za sva osjetila Čari zagrebačke jeseni – raskošna priroda, najukusniji plodovi i beskrajna šumska prostranstva Savjeti stručnjaka Za mekšu kožu i zdravlje: Evo kako iskoristiti sjemenku i koru avokada Za dulje korištenje Očuvajte svježinu avokada uz ovaj trik: Treba vam samo posuda i voda
Dragan Kovačević
SLOVENSKA 9
Novi detalji o klubu D. Kovačevića: 'Tamo se pijančevalo, dolazile su zgodne cure i nabildani tipovi'
Fiš paprikaš u kotlićima
GASTRONOMSKA PONUDA
Ojačajte jesenski imunitet slavonsko-baranjskim delicijama
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.