Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Patite li od tendinopatije? Prepoznajte simptome i reagirajte što prije

Najznačajniji simptomi su bol pri palpaciji tetive i bol pri kontrakciji mišića koji se preko te tetive spaja s kosti.
18. ožujka 2019. u 14:56 0 komentara 903 prikaza
Bol u mišićima
Foto: Getty Images

Pojam tendinitis označava upalu tetive, ali se taj pojam dugo koristio i za tendinopatiju koja označava sindrom kronične boli u tetivi i gubitak funkcije koji je uzrokovan pretjeranim korištenjem ili rjeđe traumom.

Djevojka vječna polemika Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Dugo se mislilo da je tendinopatija uzrokovana upalom, ali upala je zapravo minimalna iako je tetiva često zadebljana te je uzrok zapravo nedovoljno cijeljenje oštećenja tetive.

Upala tetive se može javiti u sklopu bolesti kao što su reumatoidni artritis, giht, reaktivni artritis i dijabetes. U daljnjem tekstu ćemo se usredotočiti na najčešći oblik promjene tetive, tendinopatiju.

Najznačajniji simptomi su bol pri palpaciji tetive i bol pri kontrakciji mišića koji se preko te tetive spaja s kosti. Ako je zahvaćena površinska tetiva kao što je Ahilova, zadebljanje tetive može biti vidljivo, a zadebljanje i ako nije vidljivo može biti značajno i uzrokovati simptome kao što je slučaj u impingement (uklještenje) sindromu ramena.

tako mala... Zašto porezotina od papira toliko boli?

Najčešće su zahvaćene tetive:

koje povezuju mišiće podlaktice s vanjskom stranom lakta (teniski lakat) ili unutarnjom stranom lakta (golferski lakat), tetive ramena (plivačko rame, rame bacača), tetive koljena (skakačko koljeno), Ahilova tetiva te tetive mišića koji kontroliraju pokrete palca (de Quervainov sindrom).

Grčevi dobro je znati Bili smo u krivu? Istraživanje: Ispijanje vode nakon treninga može uzrokovati ovo

Sve o upali tetiva i kako se liječi, pročitajte na portalu Kreni zdravo

Algebra
PRIJAVE TRAJU
Kako do 10.000 eura? Dovoljna vam je odlična ideja za startup
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.