Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Zašto porezotina od papira toliko boli?

Na vrhovima prstiju, odnosno u jagodicama, postoji mnogo receptora za bol.
14. veljače 2019. u 07:00 0 komentara 962 prikaza
Foto: Shutterstock

Jeste li se barem jednom u životu porezali na papir i upitali se kako tako maleni rez može biti toliko bolan?

Djevojka vječna polemika Žene su slabiji spol? Ovo je iznenadilo znanstvenike

Dermatologinja Hayley Goldbach s UCLA pojasnila je prije tri godine za BBC kako se odgovor može pronaći u našem poznavanju ljudske anatomije. 

Na vrhovima prstiju, odnosno u jagodicama, postoji mnogo receptora za bol. Skupina tih receptora toliko je gusta da ih gotovo nigdje drugdje na tijelu nema u tolikom broju. Liječnica Goldbach ističe kako bi porezotina od papira vjerojatno boljela sličnim intenzitetom i na licu ili genitalijama također zbog velikog broja živčanih završetaka koji se tamo nalaze dok bi na primjer na bedrima ili gležnjevima samo smetala, ali ne bi boljela. 

Porezotine od papira jesu plitke, ali ipak ne dovoljno plitke. Papir može prodrijeti kroz cijeli gornji sloj kože i dublje, stoga je bol toliko intenzivna jer u gornjem sloju kože nema živčanih završetaka. 

Bol narodna medicina Trikovi naših baka: Je li ovo najbolji lijek protiv bolnog uha?

Još jedan razlog zašto porezotine od papira toliko bole jest i činjenica da s prstima stalno nešto radimo pa se i rana stalno "otvara" i iritira. 

Porezotine od papira drugačije su od porezotina nožem i na drugačijim su mjestima na tijelu. Ako pogledate rub papira pod mikroskopom uvidjet ćete da je on više sličan pili nego oštrici, kaže Goldbach. Porežete se i prije nego ste svjesni, a u rani mogu ostati i neki sitini komadići poput pamučnih vlakana, za razliku od porezotine nožem.

Stoga je preporuka ranu od papira isprati pod vodom uz uporabu sapuna za ruke, savjetuje Dr Goldbach, piše Daily Mail.

Beba, djeca Pedijatri Kada djeca očekuju da će ih boljeti, boli ih više

Pogledajte i video Kako očistiti zagorenu tavu pastom za zube u samo pet minuta

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.