Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Bili smo u krivu? Istraživanje: Ispijanje vode nakon treninga može uzrokovati ovo

Grčevi
Foto: Getty Images
1/2
06.03.2019.
u 22:20

Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan u Perthu natjerali su deset muškaraca da trče na traci za trčanje u toploj sobi dok se nisu "istopili" dva posto svoje tjelesne težine.

Ono što smo gotovo svi naučili: Nakon tjelovježbe potrebno je popiti vodu kako bi tijelu nadoknadili izgubljenu tekućinu, ali i spriječili grčenje mišića. Iako grč može zahvatiti bilo koji mišić, postoje neki mišići koji su češće zahvaćeni, a to su mišići nogu. 

Upravo ta posljednja teza, da ispijanje vode nakon treninga sprječava pojavu grčeva, bila je tema istraživanja koje je provedeno na australskom sveučilištu Edith Cowan, a u kojem je sudjelovalo deset muškaraca nakon intenzivnog treninga. 

Iako je riječ o malom broju sudionika istraživanja, stručnjaci tvrde kako je istraživanje "potuklo" godinama staru tezu, a riječ je, pojašanjavaju, o elektrolitima.

Sama voda, tvrde, može potaknuti stavranje bezopasnih, no bolnih grčeva, dok je rješenje u prevenciiji u elektrolitima jer nedostatak minerala i smanjena razina soli, uzrokovana znojenjem, potiče nastanak grčenja mišića.

Istraživači sa Sveučilišta Edith Cowan u Perthu natjerali su deset muškaraca da trče na traci za trčanje u toploj sobi dok se nisu "istopili" dva posto svoje tjelesne težine. Potom je pet muškaraca dobilo običnu vodu za piće, a drugih pet pića obogaćena elektrolitima.

Tjedan dana kasnije, ponovili su eksperiment, a muškarci iz prve skupine su sada pili pića s elektrolitima, a oni iz druge skupine običnu vodu.

"Postoji mnogo predloženih teorija o tome što uzrokuje grčeve u mišićima, ali ovo je prvi put da smo nedvojbeno pokazali da je gubitak elektrolita glavni uzrok grčeva u mišića, " rekao je profesor Ken Nosaka, autor studije. 

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
23:48 06.03.2019.

Majčica draga, još sem bil dečec dok su nam za vrijeme tekme davali mineralnu vodu il cedevitu upraf uz objašnjenje kak obična voda ni dobra.....i nigdo ni bil znanstvenik neg trener il oružar !!!

SL
Slaven
07:18 07.03.2019.

Ne mogu vjerovati što čitam, ovi otkrili toplu vodu. Ponekad doista pomislim da su novinari pali s marsa.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
07:40 07.03.2019.

Reklama za izostar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije