Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jeste li znali?

Ove sobne biljke zaustavljaju plijesan i kondenzaciju u domu!

shutterstock
08.02.2023.
u 10:30

Plijesan i kondenzacija problemi su s kojima se muče mnoga kućanstva, a rješenje bi moglo biti u nekoliko kućnih biljaka.

Plijesan i kondenzacija u domu problemi su s kojima se teško izboriti, ali rješenje ovih problema može biti u biljkama koje imate. Ispostavilo se da nekoliko sobnih biljaka može pomoći u sprječavanju nicanja plijesni i kondenzacije. Iako mislite da sobne biljke vašem domu ne daju ništa više od daška boje i svježeg života, one su zapravo izvrsne u upijanju toksina iz zraka, kao i u suzbijanju spora koje mogu dovesti do plijesni. Budući da plijesan i kondenzacija obično napreduju na mjestima s više vlage biljke mogu pomoći u ravnoteži ovog problema. 'Sobe s biljkama imaju 50 do 60 posto manje spora plijesni i bakterija nego one bez njih', prenosi Hunker.

Jednostavni trikovi s kojima ćete se riješiti mrava iz svog doma:

1/7

Neke rade posao bolje od drugih pa ako želite vidjeti najbolje rezultate, trebali biste razmisliti o odlasku u vrtni centar kako biste se dočepali nekih od njih.

Bršljan
Bršljan je odlična biljka za početnike koji se žele riješiti plijesni. Prema stručnjacima iz Gardening Expressa, ova biljka ne samo da pomoću lišća može ukloniti plijesan, već i druge bakterije koje se prenose zrakom. Bršljan je prilično lak za održavanje pa se ne morate previše brinuti o tome kako će preživjeti. Samo ga ne zaboravite držati podalje od kućnih ljubimaca jer je za njih otrovan.

Orhideje
Ako se želite riješiti plijesni i kondenzacije, ali radije biste imali neku ljepšu biljku, orhideje su pravi izbor. 'Ne samo da će prekrasno dekorirati vaš dom, već i pomažu smanjiti vlagu u domu. Sve svoje hranjive tvari i vlagu dobivaju iz zraka oko sebe', kaže stručnjak za vrtlarstvo Chris Bonnett. Najbolje mjesto za orhideje je jako, ali ne izravno svjetlo. 'Vole redovito zalijevanje, po mogućnosti kišnicom ili prokuhanom vodom, a ne vodom iz slavine', poručuju iz Kraljevskog hortikulturnog društva.

Ljiljani mira
Ova biljka prekrasnih bijelih latica odlična je opcija ako trebate protjerati plijesan na sjenovitim mjestima u vašem domu, budući da uspijeva van sunčeve svjetlosti. Balcony Garden Web objasnio je da Ljiljan mira ima hrpu skrivenih prednosti: "Peace Lily voli boraviti u vlažnim uvjetima, držanje u kupaonici ne samo da će stvoriti povoljne uvjete za nju, već će i apsorbirati višak vlage iz okolnog zraka."

Kućna palma
Palme se često postavljaju u kupaonicu jer jako dobro upijaju vlagu, ali možete ih staviti i na druga mjesta u vašem domu gdje primijetite kondenzaciju ili plijesan. Chris Bonnett poručuje: 'Sorte na koje treba obratiti pažnju uključuju areka palme, bambusove palme, žensku palmu, patuljastu palmu datulje i palmu trske'." Za optimalno zdravlje, ove sjajne biljke trebale bi biti vlažne, ali ne natopljene vodom i u prostorima s neizravnom sunčevom svjetlošću, objasnili su stručnjaci u Sutton Manor Nursey-a.

Svekrvin jezik ili sabljica
Ova sukulentna biljka zadržava višak vode u svojim debelim listovima i savršena je za uklanjanje kondenzacije i plijesni. Još bolje, ona zahtijeva prilično malo održavanja i trebat će je zalijevati samo jednom svakih jedan do dva tjedna i preživjet će ako zaboravite jedno ili dva zalijevanja.

Stručnjaci otkrili: Nemojte držati ulje na ovom mjestu jer može biti štetno!


Ključne riječi

Komentara 1

BU
burza
16:19 08.02.2023.

To su sve price za malu djecu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije