Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedite ih češće

5 namirnica koje imaju više kalija nego banane

Bijeli grah
Foto: Thinkstock
1/6
24.05.2014.
u 08:15

Poznato je da banane obiluju kalijem, ali neke druge namirnice imaju kalija čak i više od banane ( jedna srednja banana ima oko 422 mg ).

Kalij je jako bitan za naš organizam i ima ključnu ulogu u jačanju mišića, funkciji živaca i zdravlja srca.

Ako ne primamo dovoljno kalija, 4 700 mg na dan, tijelo će nas upozoriti znakovima umora, grčevima u mišićima, vrtoglavicama...

Poznato je da banane obiluju kalijem, ali neke druge namirnice imaju kalija čak i više od banane ( jedna srednja banana ima oko 422 mg ).

Špinat

Špinat možete pripremiti na mnoštvo načina, na salatu, smoothie, u juhi... Kako god ga odlučili pripremiti i pojesti, nemojte ga izbjegavati jer jedna šalica špinata sadrži nevjerojatnih 839 mg kalija.

Avokado

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Iako vam možda nije najčešći izbor namirnice, ali polovica avokada sadrži 487 mg kalija. Možda ćete ga sada češće jesti.

Jogurt

Ako tražite zdrav obrok, običan jogurt bit će odličan izbor. Jedna uobičajena čašica jogurta sadrži 579 mg kalija.

Bijeli grah

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Grah, baš kao i špinat, možete pripremiti na mnogo načina. Pripremite ga na salatu, zapecite s mjevenim mesom... Količina od pola šalice bijelog graha sadrži 502 mg kalija.

Slatki krumpir

Osim što će vašem jelu dati poseban, slatki ukus, slatki krumpir dobar je izbor i za zdravlje. Plod srednje veličine ima oko 542 mg kalija.

>>Jeste li znali da su trešnje toliko ljekovite?

>>Znate li koje mlijeko je najbolje za vaše zdravlje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije