Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola - Ika

Luksuz, glamur i mir imaju svoju cijenu i brojne goste

Turistička patrola Ika
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/16
17.07.2023.
u 22:42

Najam apartmana u Iki je od 80 do 100 eura dnevno, gosti vole što imaju i parking i mir. Nekoliko je manjih plaža s pijeskom i stijenama, a more je ugodno i po najžešćim vrućinama zbog izvora slatke vode. U dobro rashlađenom podmorju odležavaju i vina iz cijele Hrvatske

Odmah uz lovransku vilu u kojoj je postavljen filmski set britanske povijesne dramske serije Hotel Portofino smjestio se Ikador, hotel s pet zvjezdica, koji je maleno mjesto na opatijskoj rivijeri, Iku, smjestio na svjetsku kartu luksuza. U sklopu ovog hotela s 43 zaposlenika koji brinu da gostima smještenim u svega 16 soba ne fali "ni ptičjeg mlijeka" uz bazen, na nekoliko metara od mora, nalazi se Riva Lounge, elegantni prostor za opuštanje u čiji je ambijent utkana bezvremenska ljepota Riva brodova. Od svega sedam Riva destinacija u svijetu jedna je u Iki. Ikador jedini u Hrvatskoj u vlasništvu ima i Riva brod, a dašak glamura u kakvom su uživali Sofija Loren, Brigitte Bardot, Clark Gable... može osjetiti i "obični" puk kada hotel organizira Feelgood Friday pa se vožnja Riva brodom nudi po promotivnim cijenama.

Bilo kuda Lungomare svuda

Oduševljeno govoreći kako je ovdje, na Kvarneru, najljepši puni mjesec na svijetu, generalni direktor Ikadora Roko Palmić predstavlja nam detalje luksuzne ponude i pokazuje spa zonu na trećem katu.

VEZANI ČLANCI:

Puni smo. A nismo jeftini. Noćenje je od 900 do 1300 eura – kaže.

Ispod hotela na granici dviju jedinica lokalne samouprave uz more prolazi Lungomare, šetnica koja spaja Volosko te Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran. Dvije lampe na njoj su ispred hotela. Kad lijeva pregori, to je nadležnost Opatije, desna je Lovrana.

Bez obzira na to, najljepši dio Lungomara je u Iki, kaže Liliana Stipanić, turistička vodičkinja i vlasnica agencije Riviera Secrets koja turistima otkriva tajne Kvarnera na braceri "Tornado blue" kojom upravlja njezin suprug Ronald, a usidrena je u Iki. Za Ikarku Lili njezina je uvala na kojoj je nekoliko malih plaža i najljepša, s pijeskom u moru i stijenama uokolo. Ako se hoćete osvježiti, zbog izvora pitke vode, u Iki je more hladnije. Ta bočata voda pogoduje i brancinima i oradama. Ipak, domaći za kupanje biraju plažu Puntica jer je na njoj najviše sunca. Kad na jesen sve utihne, na sredini uvale čuje se jeka.

GALERIJA Turistička patrola Ika

Turistička patrola Ika
1/16

Bili smo poznati po tvornici ribljih konzervi i vrtovima na kojima se uzgajalo povrće za hotele i opatijske goste. Tvornica je propala, vrtove zamijenile kuće za odmor – kaže Liliana čiji gosti na brodu jedu domaće, ono što je sama uzgojila.

Najam apartmana u Iki je od 80 do 100 eura dnevno, gosti vole što imaju i parking i mir. U mjestu trgovina radi sezonski, ljekarna cijelu godinu. Turizam traje mjesec i pol. Čisteći podmorje dosjetile su se ikarske mudre sijede glave da bi, kad već ronioci iz mora vade smeće, u dubinu mogli spustiti obično vino. I tako se nakon što godinu odleži u moru devetu godinu u Iki održava fešta Vino i vruja. Ove će godine biti 5. kolovoza:

Kušanje 50-ak vina iz podmorja

Kupiš čašu, i ideš redom, možeš probati pedesetak etiketa, dok se ne srušiš – slikovito će Vjekoslav Zaheji zvani Veja, predsjednik Udruge Ikarski barkarijoli koja feštu organizira.

VEZANI ČLANCI:

Barkarijoli putuju Hrvatskom, dogovaraju s vinarima da im "potope" boce i trenutno ih imaju 5500, a dio vina dobiju kao naknadu za trud pa onda njime plaćaju druge usluge, poput izleta na "Tornadu blue". Straha da će im netko ukrasti vino koje odležava nedaleko od Vejine barke nema jer ga čuvaju – morski psi:

Ne moreš noću spavat' koliko laju. A oni koji više ne mogu, koji su stari, na proljeće spremamo, na našoj Fešti od šparoga – govori Veja, šaljivdžija i dobri duh mjesta koje ima mul na stupovima, hotelijerski fakultet, poznati Archie's fast food, kultni kafić Glorija... I najčešće se pojavljuje u križaljkama – malo mjesto na opatijskoj rivijeri, tri slova...

Ocjene

Gostoljubivost i susretljivost: 10
Čistoća i urednost mjesta: 9
Plaže: 9
Raznolikost smještaja: 9
Kvaliteta ugostiteljske ponude: 9
Sadržaji za djecu: 8
Događanja: 8
Opskrbljenost: 7
Autohtonost: 9
Opći dojam: 8
Ukupna ocjena: 86

Poredak

Pomer 89
Valbandon 87
Ika 86
Metajna 85
Trget 81
Lukovo 79
Selce
Bakarac
Omišalj
Veli Lošinj
Dajla
Mandre
Vrsi
Vrgada
Kožino
Tribanj
Prvić Luka
Pirovac
Tribunj
Jadrtovac
Rogoznica
Podgora
Okrug
Stobreč
Zaostrog
Zaton
Komarna
Viganj
Drače

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije