Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Liječnici, škovacini, ribari, pravnici, turisti – tko je u Zadru gladan, tu ćete ga naći

Cijena od 90 kuna za tartar od tune nije pretjerana. Takvo jelo rijetko se gdje može pojesti. Kao tatarski biftek, ali od – tune. Bravo!
08. kolovoza 2018. u 12:11 0 komentara 1417 prikaza
Restoran Pjat
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/4

Devet flaša. Ime za restoran, možda i najzvučnije svih vremena. Dva volana u Gornjem Dragonošcu, Dvije trešnje u Tratinskoj, stotinjak dalje na zagrebačkoj Trešnjevci bile su i Dvije lipe, Tri šešira u beogradskoj Skadarliji. I oni su fora, ali – devet flaša, to se ime pamti. Na mjestu kultne zadarske konobe, tu u Varoši, isto mjesto, ali promijenilo naziv. U – “Pjat”. Više nisu flaše, sad su tanjuri. Odnosno jedan tanjur.

Restoran Kod Paveta RESTORAN KOD PAVETA Ne volim zamrznuto, kaže Anka, a ono što ne jedem ja ne nudim ni svojim gostima

Grazie mille

Zašto jedan?

– Moglo je biti i 300 pjata jer toliko ih imam u konobi – smije se vlasnik.

Dok se on smije, čuje se u pozadini kako nešto pada.

– OK, sad imam 299 pjata, očito se jedan razbio – kaže veselo Leo Mijalić (48).

Konoba Štorija KONOBA ŠTORIJA Vlasnik Šeki: Nasmijavam svakog gosta, zato sam i dobio nadimak iz crtića

U zadarskoj smo Varoši, na kultnom mjestu. Ovdje jedu zadarski liječnici. Jedu i policajci. Jedu i ribari, škovacini, jedu i – pravnici. Ma tu jede pola grada. Kako stanu na ovih nekoliko stolova?

– Ma ima mjesta za sve! – veli Leo.

– Vidi, prije 15 godina, kad sam otvarao, ja još ni talijanski nisam dobro znao. Sjeli neki Talijani, naručili hobotnice, a ja ih kasnije pitam: “Je l’ vam dobro?” Oni odgovore nešto poput: “Come il legno.” Ja se sav razdragao, baš raširio osmijeh, zahvaljujem im se i velim: “Grazie mille.” Hvala puno. Otrčim veselo u kuhinju, a moj mi kuhar, koji je znao dobro jezik, prevede.

Što je značilo?

– Rekli su Talijani da im je hobotnica kao – drvo! Legno je drvo! He-he... – prepričava Leo.

Konoba Vinko Večernjakove zvjezdice Konoba Vinko: Šank radi 107 godina, a temeljac za teleći rižoto priprema se punih 12 sati

Specijalitet tartar od tune

Dosta priče, iako anegdota ovdje ima na stotine, idemo na klopu. Ovdje se jede, a vidi se to lako i na fotografijama, genijalno. Tartar od tune (90 kuna) – s toplim tostom, rashlađenim putrom, minijaturnim rajčicama i bobicama. Čak i wasabijem. Klopa koju bi čovjek mogao jesti svaki dan nekoliko puta. Cijena od 90 kuna nije pretjerana. Ovako što rijetko se gdje može pojesti. Kao tatarski biftek, ali od – tune. Bravo! Pašticada mekana, meso se topi u ustima. Kako treba biti. Bravo! I kolač, zadarska torta (24 kune), autohtoni je specijalitet. Donedavno se samo ovdje to moglo pojesti. Jedino što nedostaje jest – naziv. Da je bar 300 pjata. E, to bi bilo genijalno. Preporuka od srca. 

Bodovi

Izbor i kvaliteta jela (Do maks. 50 bodova)49
Izbor i kvaliteta pića (Do maks. 15 bodova)15
Posluga i ljubaznost (Do maks. 10 bodova)10
Dojmovi i prostor (Do maks. 20 bodova) 18
Ukupnost ponude (Do maks. 5 bodova) 5
UKUPNO: 97

Kamo na kupanje?

1. Borik
2. Diklo
3. Kolovare
4. Puntamika
5. Bajlo

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.