Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Vlasnik Šeki: Nasmijavam svakog gosta, zato sam i dobio nadimak iz crtića

Maksimilijan Vukman (42) animira goste da se druže, pa se na terasi - nepoznati grle, pjevaju, postaju prijatelji. To rade rijetki vlasnici restorana
06. kolovoza 2018. u 17:04 0 komentara 974 prikaza
Konoba Štorija
Foto: Srđan Hebar
Pogledajte galeriju 1/4

Štorija je konoba puna - štoseva. Vlasnik Šeki dobio je nadimak po dvorskoj ludi iz kultnog crtića Bipsići još kao klinac jer je neprestano izvodio vragolije.

restoran 'stipan' Žabe smo jeli oduvijek. Nije ih Napolen izmislio

– Profesorica biologije mi je jednom rekla ‘Ti si, Maks, kao onaj Šeki, dvorska luda iz crtića Bipsići’, i već sljedeće popodne cijeli me Trogir zvao Šeki. Promijenio sam ime u pola dana, ni kriv ni dužan – smije se Maksimilijan Vukman (42).

Šeki i danas, desetljećima kasnije, ima fora koliko hoćete.

– Iznosim maloprije riblju platu i rižot, kad vidim da i novi gosti sjedaju na terasu. Ja odmah k njima, oni nisu ni sjeli, a ja već spuštam pjate. Vele oni: ‘Pa nismo to naručili, tek smo stigli’. A ja velim: ‘OK, ako vi nećete, oni hoće’, te odnesem za pravi stol – govori pa nastavlja.

– Gosti naruče pet piva i pet sokova. I ja odmah pred mališane stavim pivo, a pred roditelje sok. Jedan me čas gledaju u čudu, a onda prasnu u smijeh. Svidi im se, odmah se opuste – priča trogirski ugostitelj. Ovdje na terasi samo se redaju njegove priče.

Konoba Vinko Večernjakove zvjezdice Konoba Vinko: Šank radi 107 godina, a temeljac za teleći rižoto priprema se punih 12 sati

– Svađaju se jednu večer muž i žena za onim stolom ispod palme. Ona mu nešto govori. Vidim ja, nije mu lako, nešto je skrivio. A kad ona ode na toalet, ja brzo za šank, natočim mu jednu travaricu, odem do njega, spustim je na stol, potapšam ga po ramenima i kažem: ‘Popij brzo, ovo će ti pomoći...’ I još mu kažem: ‘Ako budeš bježao, Trogir je malen grad, puno je uskih ulica, uspjet ćeš!’ – priča kako zabavlja goste.

Tu se druže i znani i neznani.

– Obiđem sve stolove i kažem gostima da skupina u kutu slavi rođendan. Ljudi ustanu i počnu neznancima pjevati ‘Happy birthday’. Čestitaju, jedan po jedan, puna terasa, svi se dižu, a ovi za stolom u čudu. Nije nikome rođendan, ja sam sve zakuhao iz štosa, no svi se počnu družiti. Pa razgovara Rus s Portugalcem, Čeh sa Slovencem, pa nazdravljaju, pa se vesele. Zato su i ovdje, zar ne? – priča Šeki.

Restoran Perivoj Šef kuhinje je Braco Sanjin koji je lani animirao kolege da kuhaju za vatrogasce

Brine se o gostima, rijetki su takvi.

– Ne vidim u gostu preko puta 150 kuna; 100 kuna hrane i 50 pića. Ne, meni gosti nisu novčanice, već mi je nagrada da se vrate.

Klopa je sjajna. Cijene su pristojne. Ali konoba ima ono što rijetki imaju - štoriju. Tu se zaista bave gostom... 

Bodovi

Izbor i kvaliteta jela (Do maks. 50 bodova) 46
Izbor i kvaliteta pića (Do maks. 15 bodova) 13
Posluga i ljubaznost (Do maks. 10 bodova) 10

Dojmovi i prostor (Do maks. 20 bodova) 18
Ukupnost ponude (Do maks 5 bodova) 4
Ukupno: 91

Jeste li znali?

Domaći otkrivaju kako je njihov Ivan Duknović napravio u 15. stoljeću kameni reljef “Bogorodica s djetetom” koji je čuvao grobove dvaju svetaca - pape Ivana XXII. i Ivana Pavla II.

– Sličan postoji kod nas u muzeju... – hvale se domaći.

Prema nekim predajama, sam je Papa Ivan Pavao II. tražio da iznad njegova počivališta bude - Duknovićev rad.

TOP 5 za kupanje

1. Uvala Duga


2. Vela Rina


3. Krknjaši


4. Okrug - Copacabana


5. Gradska, kod Čokolade

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.