Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
klopa za klince

Krem-juha od mrkve, file brancira ili kremasti rižoto: Novi jelovnik chefice Ane Grgić Tomić za najmlađe goste sa živopisnim ilustracijama!

Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić
26.08.2023.
u 07:00

Chefica Ana Grgić Tomić osmislila je nutritivno izbalansiran jelovnik od sezonskih lokalnih namirnica za djecu te prirodne kašice bez šećera za bebe

Krem-juha od mrkve sa štapićima kuhane mrkve s medom, poširani file brancina s kremom od batata i ekstradjevičanskog maslinovog ulja, kremasti rižoto s ukusnim povrćem i pečenom piletinom... - sve to i još pokoja delicija dio su novog dječjeg jelovnika Zinfandel'sa i Le Bistroa koji potpisuje šefica kuhinje Ana Grgić Tomić. „Budući da sam i ja mama, svjesna sam važnosti zdrave i raznovrsne prehrane za djecu, stoga sam kreirala jelovnik od pažljivo biranih i svježih sastojaka”, ističe višestruko nagrađivana chefica Ana Grgić Tomić, dodajući: „Djeca odmalena razvijaju svoje okusne pupoljke, a roditelji i okolina u velikoj mjeri utječu na stjecanje zdravih navika. Okuse sam maksimalno prilagodila djeci. Primjerice, omiljeni špageti, koji mogu biti i bez glutena, dolaze uz umak koji pripremamo u vlastitoj kuhinji od svježih rajčica sa svježim bosiljkom iz našeg vrta na terasi Oleander”, objašnjava chefica.

„Moji osobni favoriti su juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu, kao i poširani brancin – jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama.” Iznenadit će vas koliko je mogućnosti za razmaziti nepce vaših mališana poslasticama s minimalnim dozama šećera. Sočni kolač s mrkvom i bademima u kombinaciji s kremom od badema, riža na mlijeku s vanilijom i bananom, voćni smoothie, limunada, ili pak samo svježe sezonsko voće bit će odličan izbor za mališane, dok roditelji malih beba mogu s povjerenjem naručiti neku od svježe pripremljenih kombinacija povrtnih ili voćnih kašica. Za najmlađe, tu su i vrhunski ergonomski stolci koji pružaju udobnost maloj djeci za stolom, kao privlačni, pomno dizajnirani i kvalitetni tanjurići, zdjelice, pribor za jelo i podlošci koji će biti posebno zabavni najmlađima. Novi dječji jelovnik, sa živopisnim ilustracijama „Esplanadinog miša” kojepotpisuje Ivica Valjak i stihovima Ivone Zege, oduševit će najmlađe svojim dizajnom.

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Poširani file brancina i čips od batata

Sastojci:
• File brancina 400 g
• Batat 500 g
• Timijan
• Limunova korica
• Maslinovo ulje
• Sol
• Papar


Priprema:
U posoljenu vodu dodajte 300 grama oguljenog nasjeckanog batata, zatim kuhajte dok batat ne omekša na laganoj temperaturi. Kada primijetite da je kuhan, ocijedite i dodajte 2 dcl maslinovog ulja soli te dobro izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom dok ne postignete glatku kremu. Brancin laganim pokretima filetirajte te pažljivo odstranite kosti i kožu. U kipuću vodu dodajte prstohvat soli i malo maslinovog ulja, zatim dodajte timijan, koricu limuna te stavite filet brancina i smanjite vatru dok nastavljate kuhati još desetak minuta. Kada ste u potpunosti sigurni da je brancin gotov izvadite ga i obavezno posušite te začinite solju, timijanom, limunovom koricom i na koncu maslinovim uljem za dodatnu aromu.

Komentar chefice Ane Grgić: Uvrstiti ovo jelo na popis dječjeg jelovnika nije bilo teško jer djeca rijetko konzumiraju ribu, a ona obiluje proteinima, sadrži vrlo malo zasićenih masti i bogata je omega-3 masnim kiselinama. Upravo je ovo jelo koje dječici nedostaje! Uz finu kremu od batata s maslinovim uljem uz naš čips od batata ovaj fantastični recept možete brzo napraviti, a često ga i sama pripremam svojoj kćerkici.

Krem juha od mrkve, štapići kuhane mrkve s medom

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Sastojci:
• 2 žlice maslaca
• 1 veliki luk
• 1 režanj češnjaka
• 450 g mrkve
• 900 ml temeljca
• Sol
• Papar


Priprema:
Mrkve operite, ogulite i narežite na manje komade. Za početak otopite maslac te dodajte nasjeckani luk na kockice i miješajte sve dok ne omekša. Posolite, poparite i ubacite sitno sjeckani češnjak, a zatim pirjajte na laganoj vatri još dvije minute. Nakon toga dodajte nasjeckanu mrkvu i kuhajte još pet do maksimalno šest minuta. Ulijte povrtni temeljac i vodu te pazite da nemate zapečene komadiće na dnu. Pustite da sve skupa zavrije na jakoj vatri, smanjite vatru i pustite da krčka 15 minuta, a zatim maknite s vatre. Stavite u blender i miksajte sve dok ne primijetite kremastu gustu juhu bez grudica. Poslužite toplo!

Štapići: Narežite mrkvu na štapiće jednake veličine te ih stavite kuhati u vodu s malo soka od naranče. Kuhajte dok ne primijetite da su mrkve omekšale, zatim pažljivo ocijedite i na njih dodajte malo meda.

Komentar chefice Ane Grgić: Ova ukusna juhica od mlade mrkve koja dolazi sa štapićima mrkve u medu jedno je od jela kojima mališani teško mogu odoljeti. Brzo se i lako napravi, a uz slasne štapiće postaje prava gurmanska poslastica. Dobar tek!

Riža na mlijeku, vanilija, banane

Foto: Arhiva hotela Esplanade - Lili Bašić

Sastojci:
• 800 ml mlijeka
• 150 šećera
• 150 g riže dugog zrna
• Mahuna vanilije
• 10 g maslaca
Sve sastojke osim maslaca staviti u lonac za kuhanje. Mahunu vanilije prethodno okomito prepoloviti nožem i sastrugati sjemenke. Kuhati uz miješanje 15 minuta, odnosno dok riža nije kuhana.

Krema od vanilije
• 100 ml mlijeka
• 200 ml slatkog vrhnja
• 80 g šećera
• Vanilin šećer
• 15 g kukuruznog škroba

Pripremite lonac za kuhanje te ulijte slatko vrhnje i obavezno dodajte obje vrste šećera. U posebnoj posudi razmutite mlijeko sa škrobom. Kada primijetite da je vrhnje zakipjelo, ulijte mlijeko sa škrobom i kuhajte na vatri četiri do maksimalno pet minuta. Ne zaboravite kremu potpuno ohladiti prije serviranja. Rižu poslužiti u zdjelici, na vrh dodati žlicu hladne kreme od vanilije, pola narezane banane i po želji posuti u manjim ili većim dozama cimeta. 

Komentar chefice Ane Grgić: Odrasla sam uživajući u svakom zalogaju riže na mlijeku, kao i moja kći koja jednostavno obožava ovaj bombastični desert. Upravo zato je na dječjem meniju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije