Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savršen zalogaj

Voćne salate: Najbolji ljetni izbor u svim kombinacijama

shutterstock
21.08.2023.
u 09:35

Dajte mašti na volju, eksperimentirajte, dodajte sezonsko voće i probajte složiti okusnu senzaciju. Najveća je zabluda da voćne salate moraju biti slatke, savršene su i u slanim varijantama.

Ledena lubenica za vruće ljetne dane? I na samu pomisao rastu nam zazubice, no ako niste ljubitelj lubenica, koje ovih dana dozrijevaju I na našim poljima, tržnice su prepune boja, okusa I mirisa drugog voća, dinja, nektarina, bresaka, šljiva, kupina, malina, borovnica... Koje samo čeka da ga “uberete”. Sezona je već debelo odmakla pa su početne paprene cijene ipak povoljnije, a u kupnji biste se, osim novčanikom, morali voditi i idejom lokalnog, sezonskog i domaćeg, koje će napraviti najkraći put od polja i voćnjaka do vaših stolova, što znači da će biti i najsvježije, zrelo i najsočnije. Kako ga pripremiti, s kojim se začinima, orašastim plodovima, žitaricama, pa i alkoholima voće najbolje ljubi, pročitajte na stranicama koje slijede.

Nemojte se libiti ni posoliti slatko voće, što će mu dati dodatnu slatkoću, posebice dinji, cati, pipunu, melunu, pekunu, kako je sve zovu u našim krajevima. Sokovi citrusa pomoći će da voće ne potamni, a ono nezrelo omekšat će i zasladiti granulirani šećer. Jogurt, kus-kus, kvinoja, orašasti plodovi, mascarpone, feta sir... zaokružit će voćne salate u cjelovit obrok, a osim metvicom, cimetom i đumbirom, nemojte se libiti začiniti ih i paprom, čilijem, timijanom, ružmarinom, limunskom travom..

Lubenica super-hik

Foto: shutterstock

Sastojci: 

  • 1 lubenica, 
  • 100 g ananasa, 
  • 100 g grožđa, 
  • 100 g dinje, 
  • 100 g breskve
  • Preljev: 3 dl konjaka

Priprema: 

Lubenicu presijecite na pola u cik-cak rezu. Izdubite sredinu i narežite je na kockice. Pomiješajte kockice lubenice s ostalim narezanim voćem, osim grožđa, prelijte konjakom, opet promiješajte te stavite u hladnjak da se ohladi. Prije posluživanja u salatu dodajte bobice grožđa i servirajte u zdjelicama od lubenica.

Voćna salata s ananasom, sirom i orasima

Foto: shutterstock

Sastojci: 

  • 1 ananas, 
  • 100 g malina ili jagoda
  • 200 g crnog grožđa
  • 200 g bijelog grožđa 
  • 1 kivi
  • 1 banana, 
  • 200 g svježeg kravljeg sira
  • 30 g oraha

Priprema: 

Ananas prepolovite, a kivi i bananu narežite na manje komadiće. Izvadite unutrašnjost iz svake polovice ananasa. Izrežite ananas na kockice i pomiješajte s ostalim voćem u većoj zdjeli. Napunite voćem polovice ananasa, pospite sirom i sjeckanim orasima. Ohladite prije posluživanja. 

Salata od lubenica i dinja 

Foto: shutterstock

Sastojci: 

  • 2 žlice meda, 
  • 1/4 žličice naribane kore limete
  • 2 žlice svježeg soka limete
  • 4 šalice dinje (još je bolje ako imate više vrsta)
  • 2 šalice lubenice

Priprema: 

U velikoj zdjeli pomiješajte med, koricu limete i sok od limete. Dodajte preostale sastojke narezane na kockice ili kuglice, lagano promiješajte, poklopite posudu i stavite u hladnjak na najmanje dva sata. Prije posluživanja salatu opet promiješajte, rasporedite u zdjelice i ukrasite svježom metvicom. Za efektniji dojam salatu možete servirati i u izdubljenim polovicama dinje.

Šljive i tostirani bademi “na grčki”

Foto: shutterstock

Sastojci: 

  • 300 ml grčkog jogurta, 
  • 250 g šljiva, 
  • 20 g listića badema, 
  • 100 g crvenog ribiza, 
  • 20 g meda, 
  • 1 štapić cimeta, 
  • 60 g šećera, 
  • 100 ml crnog vina

Priprema: 

Šljivama odstranite koštice i narežite ih na četvrtine. U vino dodajte šećer i štapić cimeta, ubacite šljive i kuhajte 20 minuta. Tostirajte bademe na suho u vrućoj tavi. Razmutite med s jogurtom pa rasporedite u staklenke. Na jogurt dodajte šljive, prelijte ih sirupom koji ste dobili od ukuhavanja šljiva i pospite tostiranim bademima i bobicama ribiza.

Donosimo 10 savjeta za najbolje i najukusnije voćne salate

Što više boja, to bolje, reći će nutricionisti koji jako dobro znaju kako je svaka boja u voću novi izvor mikronutrijenata, vitamina, minerala i antioksidansa. Lubenica je riznica likopena, borovnica antocijanina, smokva magnezija, kupina vlakana, dinja karotena... Ni s jednom voćkom zapravo ne možete pogriješiti, pogotovo u ove sparne i vruće ljetne dane kad je potreba za osvježenjem i veća nego drugih dana u godini. Napravite jednostavne voćne salate, dodajte u njih nekoliko kapi limuna, pokoji listić metvice, malo meda, možda i jogurta ili kakvog svježeg krem-sira i uživajte. Donosimo i 10 savjeta kako bi doživljaj bio potpun...

1. Birajte svježe i domaće: I egzotično iz dalekih krajeva je OK, kada je ponuda na tržnicama siromašnija, no one su ovih dana prepune boja i mirisa svježeg i domaćeg sezonskog voća, lubenica, dinja, bresaka, nektarina, borovnica, kupina... Kupujte sezonsko, lokalno i po mogućnosti ekološko voće, nemojte da ono iz hladnjača prevagne u izboru.

2. Zrelo voće je najslađe: Uvijek birajte voće istog stupnja zrelosti, da bude mekano i zrelo, ali ne i prezrelo, kao i blago hrskavo, tako će salata biti svježa i ukusna duže. Nezrelo voće može biti tvrdo i neukusno, dok se ono prezrelo vrlo lako pretvara u kašicu.

3. Očistite do najsitnijih detalja: Voće obavezno očistite od svih nejestivih dijelova i, po potrebi, ogulite, nemojte biti površni. Nitko ne želi slomiti zub zbog koštice! Naravno, prije ga dobro operite i, ako nije riječ o ekološkom voću, koru bacite, posebice ribate li koricu limuna ili naranče u voćnu salatu.

4. Što šarenije, to bolje: Tako osiguravamo organizmu različite mikronutrijente, a s upadljivim bojama poput zelene, crvene i narančaste i salata će izgledati zanimljivo i primamljivo. Prednost dajte miješanoj voćnoj salati kako biste dobili različite izvore vitamina, minerala, antioksidanasa i vlakana.

5. Različite teksture, jednaki komadi: Koristite voće različitih tekstura, tako će salata biti ukusnija, a iako nije pravilo, izrežete li komade voća na jednake kriške ili kocke, izgledat će ljepše i bit će je lakša jesti. Koristite otprilike jednake količine voća i potrudite se oko prezentacije. Isplati se.

6. Zdrava voćna salata: Osim voća, u voćnu salatu možete dodati i neki izvor proteina i masti poput sjemenki, orašastih plodova, jogurta, sira, whey proteina, žitarica... kako biste dobili kompletan obrok koji može biti zdrav doručak ili večera. U slučaju da je voće malo nezrelo, dodajte malo šećera ili meda.

7. Citrusi i začini za sva osjetila: Pojačajte ukus salate naribanom korom ili sokom od limuna ili naranče – tako ćete usporiti proces tamnjenja narezanog voća, a citrusne će note dodatno naglasiti ostale okuse. Svježinu salati dat će i metvica ili bosiljak, koji se najbolje ljube s jagodama, malinama te citrusima, samo nemojte pretjerivati.

8. Šlag, sladoled ili jogurt?: Dobro ohlađenu voćnu salatu poslužite s dodacima po želji. Uz voćne salate u kojima dominira kiselkasti okus odlično odgovaraju šlag ili sladoled od vanilije, dok one izuzetno slatke odlično nadopunjuju kremasti grčki jogurt ili svježi sir. Odlična alternativa su i veganski jogurti, poput kokosova.

9. Dobra priprema je pola posla: Voćne salate je poželjno napraviti nekoliko sati unaprijed, pogotovo ako se u njih dodaju začini kako bi se okusi proželi, potom ih dobro ohladiti (ako nije riječ o toplim salatama) u hladnjaku prije posluživanja. Najviše pažnje  obratite na bobičasto voće koje pušta boju i brzo postaje kašasto.

10. Zamrznite ili ispecite dio voća: Stavljanje dijela voća u zamrzivač prije pripreme dat će mu teksturu, posebice bobičastom voću i bananama, koje na sobnoj temperaturi postanu tamne i kašaste. Za pečenje na grillu, što će karamelizirati šećere u voću i dati mu ugodan okus dima, glavni kandidati su ananas, dinja i breskve, jer zadržavaju svoj oblik. 

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije