Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Evo kako konzumiranje alkohola prije spavanja utječe na organizam

alkohol
Foto: ilustracija
27.12.2014.
u 11:34

Alkohol uspavljuje, ali može dovesti i do ranijeg buđenja

Uvriježeno je mišljenje da alkohol pomaže uspavljivanju, ali novo istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Missouriju pokazalo je da konzumiranje alkoholnih pića prije spavanja zapravo može poremetiti san.

Kako prenosi Huffington Post, ljudima alkohol može pomoći da zaspu - zbog čega, kako se navodi u istraživanju, alkohol prija sna konzumira 20 posto odraslih u SAD-u - ali također može dovesti do buđenja usred noći ili rano ujutro. Alkohol, naime, može utjecati na moždani sustav spavanja i buđenja, zbog čega autori istraživanja savjetuju ljudima koji pate od nesanice da izbjegavaju alkohol.

Dr. Mahesh M. Thakkar u priopćenju je objasnio kako je istraživanje pokazalo da, za razliku od uvriježenog mišljenja da alkohol potiče san promjenom osobnog dnevnog ritma, alkohol zapravo utječe na moždani mehanizam koji regulira uspavanost i budnost. Ako se dobro ne naspavate, vaše tijelo će ispustiti adenozin, koji pojačava vašu potrebu za snom, a alkohol utječe na taj sustav ravnoteže. Iako ćete nakon konzumiranja alkohola možda prvih nekoliko sati spavati jako dobro, alkohol može dovesti do ranijeg buđenja.

>> Vino je 'tihi ubojica'. Popiti jednu čašu jest kao ispiti tri čašice votke!

>> Pijete lijekove, ali tako rado biste popili čašicu alkohola?

Komentara 2

Avatar patkovic
patkovic
13:11 27.12.2014.

istina , dok sam ždero zaspim ko beba a onda kad izgori u 3 noću vataj daljinski i pali program , sada kad zaspiš čist buđenje u zoru kad i treba

DH
dalibor.hren
15:08 28.12.2014.

Zato treba piti umjereno. Jer, tko pije umjereno, može piti koliko hoće!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije