Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez!

Pijete lijekove, ali tako rado biste popili čašicu alkohola?

vino
Foto: Thinkstock
24.12.2014.
u 12:32

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na građane Hrvatske : "Odgovorno uživajte u blagdanskim zdravicama! Alkohol i lijekovi mogu biti vrlo opasna kombinacija!"

U nedavno provedenom istraživanju u sklopu kampanje "Razmisli – kad piješ, ne vozi!", rezultati su pokazali da 73 posto punoljetnih stanovnika Hrvatske konzumira alkoholna pića, od kojih većina to čini nekoliko puta godišnje, a 13,4 posto svaki dan.

No, što se može dogoditi ako u nekom trenutku kombiniramo alkohol s nekim lijekom?

Hrvatsko farmaceutsko društvo apelira na sve građane Republike Hrvatske da odgovorno uživaju u blagdanskim danima i zdravicama.

Miješanje alkohola i nekih lijekova može izazvati mučnine, glavobolje, nesvjestice, povraćanje, slabost, gubitak koordinacije, povećati rizik od unutarnjih krvarenja, srčanih poremećaja i otežanog disanja! To vrijedi i za lijekove za koje nikada niste pomislili da bi mogli reagirati s alkoholom i koristite ih vrlo često (bezreceptni lijekovi, biljni lijekovi). Ovakve kombinacije mogu donijeti niz nepredviđenih rizika jer lako dolazi do međusobnog djelovanja, a posljedice ovise o dobi, zdravstvenom stanju pojedinca, količini konzumiranog alkohola i lijekovima koji se uzimaju zbog akutnog ili kroničnog stanja, a mogu biti opasne te prouzročiti pogoršanje bolesti pa čak i smrt.

Alkohol može na više načina utjecati na djelovanje lijeka – promijeniti učinak lijeka ili utjecati na koncentraciju lijeka u krvi, neki pak lijekovi mogu usporiti metabolizam alkohola i tako uzrokovati njegov toksičan učinak.

Foto: Reuters/PIXSELL

Foto: DPA/Pixsell

Iako sam alkohol može utjecati na povišenje krvnog tlaka, u kombinaciji s nekim lijekovima može se postići učinak snižavanja krvnog tlaka, što se može osjetiti kao vrtoglavica ili nesvjestica i svakako utjecati negativno na sposobnost vožnje i rizike od padova.

Slatki alkoholni likeri mogu povisiti razinu šećera u krvi, no npr. kada dijabetičari na oralnim antidijabeticima konzumiraju alkohol, mogu biti izloženi značajnoj hipoglikemiji.

I najčešće primjenjivani bezreceptni lijekovi, poput analgetika ibuprofena ili acetilsalicilne kiseline, mogu u kombinaciji s alkoholom dodatno oštetiti želučanu sluznicu i izazvati krvarenja.

Vodite računa i ako koristite mnoge popularne lijekove za liječenje simptoma gripe, prehlade, alergijskog rinitisa i kašlja jer vrlo često je riječ o kombiniranim (višekomponentnim) lijekovima u kojem barem jedan od ljekovitih sastojaka može stupati u interakcije s alkoholom, stoga na vrijeme pitajte svoga ljekarnika prilikom nabavke takvih pripravaka.

Čak i neki biljni pripravci poput ehinaceje, kava-kave, ekstrakta valerijane (odoljena) ili gospine trave mogu stupati u značajne interakcije s alkoholom, uzrokujući ili oštećenja jetre ili pojačanu sedaciju, stoga i takve pripravke ne treba smatrati bezazlenima ako ste odlučili nazdraviti s čašicom alkohola!

Žene osjetljivije na konzumiranje alkohola

Reakcija ljudi na alkohol ovisi o dobi, spolu te učestalosti i količini konzumiranja alkohola. Poznato je da se kod osoba starije životne dobi alkohol slabije razgrađuje te da starije osobe često istodobno uzimaju više lijekova pa su i izložene većem riziku od nastanka interakcija između alkohola i lijekova.

Žene su osjetljivije na konzumiranje alkohola od muškaraca jer njihovo tijelo sadrži manju količinu vode nego tijelo muškarca pa je uz istu količinu popijenog alkohola, koncentracija alkohola u žena veća. Već male količine alkohola mogu biti opasne za upravljanje vozilom, no kada su još u kombinaciji s lijekovima, mogu znatno smanjiti sposobnosti upravljanja vozilom.

>>Istraživanje pokazalo: Sve manje građana pije i vozi pod utjecajem alkohola

>>Svaki Hrvat popije 12,8 litara čistog alkohola godišnje

Komentara 1

KO
kojesta
16:26 24.12.2014.

pa niti podosta lijekova ne ide zajedno a o tome gotovo nitko ne informira pacijente. kao niti neki lijekovi sa grejpom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije