Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Istraživanje otkrilo: Druženje s ljudima iznimno je važno za zdravlje mozga, a evo i zašto

Istraživanje sugerira da bi socijalizacija mogla koristiti starijim osobama u smanjenju rizika od demencija, kao i što tjelesna aktivnost može pomoći u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.
28. listopada 2020. u 16:30 1 komentara 495 prikaza
Foto: shutterstock

Od videopoziva do pravila socijalne distance, druženje je 2020. godine poprimilo drugačiji oblik. No, nova studija otkrila je zašto je socijalizacija važnija više nego ikad, posebno za naš mozak, kako prenosi Metro.

Novo istraživanje otkrilo je da je druženje s ljudima i održavanje planova za budućnost iznimno važno za zdravlje našeg mozga. Nalazi objavljeni u Journal of Gerontology: Psychological Sciences pokazali su da starije odrasle osobe, koje se redovito druže s prijateljima, volontiraju ili pohađaju nastavu imaju zdraviji mozak.

Ova je hrana najgori izbor za vaš mozak:

1 / 4
Zašećereni sokovi  poput energetskih pića, gaziranih, nemaju nutritivne vriijednosti potrebne našem organizmu. Dugotrajno konzumiranje ovakvih napitaka može uzrokovati visoki krvni tlak, dijabetes tipa 2, visoki kolesterol i Alzheimerovu bolest i demenciju.

Istraživanje sugerira da bi socijalizacija mogla koristiti starijim osobama u smanjenju rizika od demencija, kao i što tjelesna aktivnost može pomoći u prevenciji dijabetesa i bolesti srca.

Ispitanici su otkrivali informacije o svom društvenom životu, a istraživači su ih ocjenjivali. Oni koji su prijavili bogat društveni život imali su snažniju sivu tvar u regijama mozga relevantnim za demenciju. Štoviše, čak i ‘umjerene’ doze socijalizacije bile su dovoljne. 

Iako je studija provedena prije pandemije, ovi rezultati sada su još važniji - posebno kod ljudi koji teško podnose socijalnu distanciranost, tvrdi Cynthia Felix, s Odjela za epidemiologiju Sveučilišta u Pittsburghu.

Šokantni zaključci istraživanja: Deset načina na koje će nas pandemija promijeniti!

Samo na Večernji TV-u Stručnjakinja objasnila zašto mladi nemaju poduzetnički duh i je li euro bolji od kune Huawei PETAL SEARCH Kako najlakše skinuti top aplikacije poput Tik Toka ili Deezera na vaš Huawei mobitel Od polja do stola Zelena strategija OD POLJA DO STOLA: Strategija koja otkriva pozadinu održivog razvoja Tko bi rekao Nanjušite miris kave čak i kada vam nije blizu? Stručnjaci imaju zanimljivo objašnjenje
Zagreb: Ministar Božinović najavio donošenje najstrožih mjera u drugom valu koronavirusa
NOVE RESTRIKCIJE
Hrvatska od vikenda pod strožim mjerama: Aktivira se i Arena Zagreb za lakše bolesnike
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • montello:

    naravno to je vazno,no dobro je katkad i sam biti