Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Gordon Ramsay otkrio kako savršeno skuhati tjesteninu: 'Mnogi griješe, evo kako je ispravno'

Detaljno je objasnio kakva tjestenina treba biti kada se izvadi iz lonca.
09. rujna 2020. u 11:30 15 komentara 56471 prikaza
Foto: shutterstock

Jedan od najpoznatijih kuhara u svijetu Gordon Ramsay podijelio je svoje osnovne trikove za kuhanje, uključujući i trik za savršeno pripremanje tjestenine. Iako većina ljudi tjesteninu kuša u intervalima kako bi vidjeli je li dovoljno kuhana, ovaj poznati chef ima bolji trik, prenosi mirror.co.uk.

Svoje kuhanje započinje stavljanjem vode u lonac, a uvijek koristi neki veći kako bi se tjestenina ravnomjerno skuhala. U vodu dodaje nekoliko prstohvata soli (malo veću količinu) i obilnu količinu ulja kako se tjestenina ne bi slijepila. Napominje da obavezno treba čekati da voda zavrije jer ona miješa tjesteninu u loncu.

Ako upotrebljavate dulju tjesteninu, poput špageta, savjetuje da prvo stavite jedan kraj u lonac, pričekate da omekša, a zatim je potopite cijelu kako bi se i drugi kraj skuhao. Postavite timer na vrijeme koje piše na pakiranju tjestenine, a kada je vrijeme, izvadite jedan komadić i već ćete pod prstima osjetiti je li dovoljno skuhana. "Pod prstima je čvrsto, a kuhano. Treba biti 'al dente', dakle ne pretvrdo, ne hrskavo, ali ne ni gnjecavo."

Ocijedite tjesteninu, dodajte još malo soli, malo papra i žlicu maslinova ulja. Sve dobro promiješajte.

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Kvartovo Kvartovo Novi Zagreb postaje partijanerska destinacija: Zaboravite na centar grada, ludilo kreće u Zapruđu Mastercard Neprocjenjivo Kako ćemo ove zime lutati svijetom, učiti nove stvari od poznatih i ostati zdravi Ukusno i brzo Što kažete na ručak gotov za 15 minuta? Ovog vikenda isprobajte piletinu koju će odlično pripremiti i potpuni amateri
Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • drazen.muhvic:

    Ulje u vodi ne sprječava ljepljenje tjestenine, samo ju čini skliskijom , pa kasnije teže upija umake. Znači nula bodova Gordone! Ipak, nisi Talijan, pa ti je oprošteno... Tko ti samo dade da budeš chef? OK, možda nešto kuhaš savršeno, ... prikaži još!, ali k tebi nikada ne treba doći na jelo sa tjesteninom...

  • Avatar Artoo Detoo
    Artoo Detoo:

    Ulje se ne stavlja u vodu u kojoj se kuha tjestenina. GR sjedni, jedan.

  • Slavonishe:

    Da nisam pročitao, cijeli život bi kuhao tjesteninu krivo. Do sada sam kuhao tjesteninu bez vode, a kad bi bila al dente, tek tada bi dodao vodu, čak u extra mali lonac. De sjašite, vi i GR iliti "glupson retardirano".