Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 90
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVE NAVIKE

Fitness stručnjaci odgovaraju: Je li bolje trčati duže ili brže?

Shutterstock
27.03.2022.
u 07:00

Svakom od te dvije vrste trčanja postižu se različite stvari pa trebate odabrati ovisno o tome što vam je cilj

Proljeće je došlo i mnogi ljudi se odlučuju za vježbanje na otvorenom, a jedna od najčešćih vježbi koju možete raditi vani je trčanje. Bez obzira na to trčite li već duže vrijeme ili planirate tek početi, odgovor na ovo pitanje moglo bi vas zanimati. Dakle, je li bolje trčati duže ili trčati brže?

Vitamin C ubrzava sagorijevanje masnoća? Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za gubitak kilograma

1/8

Naravno, bitno je znati da je trčanje u svakom obliku dobro jer ubrzava cirkulaciju i pokreće mišiće. No, kako prenosi Metro, osobna trenerica Jessie Jones kaže da je zapravo najbolje kombinirati jedno i drugo. Objašnjava kako te dvije vrste trčanja postižu različite stvari, ovisno o tome što želite i što vam je cilj.

- Brzo trčanje je bolje za sagorijevanje masti, poboljšanje metabolizma i potrošnju više kalorija, no pomaže i u izgradnji mišića pa je izvrstan i za povećanje mišićne mase - dodaje Jessie.

Što se tiče dužeg trčanja, kaže kako je ono dobro za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja jer se potiče protok krvi u tijelu. Također, veće udaljenosti povećat će kapacitet pluća i izdržljivost. 

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto s nekoliko šalica kave

S druge strane, trener u jednom trkačkom klubu, Will Goodge kaže kako nijedno zapravo nije bolje.

- Brzim trčanjem izgradit ćete si prag tolerancije tako da ćete jednog dana moći držati veće brzine na dužim relacijama. Ali duže trčanje je odlično ako želite započeti malo manje intenzivno, te onda postupno dodavati brzinu - objašnjava Will.

U svakom slučaju ne možete pogriješiti s time koji način odabrali, a najbitnije je, kako kažu stručnjaci, da pravilno i dobro trčite.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije