Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POČETAK

Detoksikacijom pročistite tijelo od toksina i započnite zdrav život

vino
Reuters/Pixsell
02.01.2010.
u 08:30

S obzirom na blagdansko slavljeničko raspoloženje i sklonost nekontroliranoj konzumaciji hrane i pića, preporučljivo je godinu započeti s detoksikacijom organizma.

Prvi dani nakon novogodišnje noći dokazano su najbolje vrijeme za realizaciju nekih životnih promjena obično samo s jednom svrhom – njegovim poboljšanjem. Nerijetko to uključuje odluke o prestanku sa štetnim navikama, uvođenju rekreacije u svakodnevni raspored i naravno planova za smanjenje težine.

Upravo iz tog razloga, s obzirom na blagdansko slavljeničko raspoloženje i sklonost nekontroliranoj konzumaciji hrane i pića, preporučljivo je godinu započeti s detoksikacijom organizma. Ne samo da se time tijelo čisto od nakupljenih toksina već je riječ o idealnom načinu da simbolično započnete ‘novi život’ kakav ste zamislili svojim novogodišnjim odlukama.

Jednodnevni post

Za početak detoksikacije najbolje je odabrati dan za koji znate da neće biti previše naporan te po principu poznate ‘mjesečeve dijete’ cijeli dan piti isključivo vodu, nezaslađeni biljni čaj ili prirodne sokove.

Post je, naime, najbrži i najjednostavniji način čišćenja tijela te ne čudi da ga skoro sve tradicije svijeta preporučaju.

Jedna od provjerenih metoda je i u vodu tijekom posta, ali i inače, dodati malo limunovog soka kako bi se poboljšala probava. Ovo se posebno odnosi na prvu čašu vode ujutro koja može biti i malo zagrijana. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, naime hladna pića čak ometaju ispravan tog energije u tijelu te ga na neki način ‘šokiraju’, zbog toga se preporuča konzumirati vodu sobne teperature.

- Ukoliko nikako ne možete izdržati samo na vodi i čaju, obroke zamijenite prirodnim sokovima od sirovog voća ili povrća. Najviše će efekta sokovi imati ukoliko se piju svježi.-objašnjava naturopatica Cathy Wong.

Voće i kretanje

S time se slaže i diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš koja nakon jednodnevnog posta preporuča povećanje konzumacije povrća, voća i zrnatih grahorica te barem tjedan dana izbjegavanja mesa i masnoća.

 - S obzirom da se sada jelo puno mesa, poželjno bi bilo barem tjedan dana izbjegavati meso i masnoće.-objašnjava diplomirana nutricionistica Mirna Trumbetaš te preporuča kao idealnu zamjenu povrće na lešo s maslinovim uljem.

Također savjetuje povećati unos voća i povrća bogatih vlaknima koja će potaknuti teškom hranom opterećenu probavu, poput kiselog zelja koje je ujedno bogato i antioksidansom Vitaminom C i trenutno lako dostupnih agruma.

- Najbolje su rješenje voćni i povrtni sokovi koji naravno moraju biti prirodni. Kupovni koji su zašećereni neće imati pročišćavajući efekt., objašnjava Mirna i dodaje kako ‘ne smijemo zanemariti izvore ugljikohidrata, zrnate žitarice poput ječma i heljde te grahorice koji su kvalitetne i također lako dostupne.’

I naravno treba iskoristiti svaku priliku za kretanje kako bi se detoksikacija potaknula i izvana.

Komentara 1

DO
doktorica
08:35 02.01.2010.

Bez brige,\"detoksicirat\" će nas računima iza Nove godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije