Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Gourmet

Desert za koji će se tražiti kriška više: Cheesecake od jestivog tijesta za kekse i Nutelle

Za sebe autorica kaže da je zaljubljenica u torte, ali i u znanost koja se krije iza njihove pripreme, s donosimo recept za njen cheesecake od tijesta za kolačiće i Nutelle!
16. svibnja 2021. u 07:00 2 komentara 15538 prikaza
Foto: Facebook/anasbaking

Autorica ovog recepta - inače studentica, blogerica, samouka pekarica i zaljubljenica u fotografiju Ana Zelić recepte za svoje kreativne deserte dijeli na društvenim mrežama i na svom blogu Ana's Baking Chronicles, a kad vidite kako njene slastice izgledaju, i sami ćete shvatiti kako je jedina dilema koju možete imati - koju odabrati...

Za sebe ova svestrana pekarica kaže da je prava zaljubljenica u torte i u znanost koja se krije iza njihove pripreme, a donosimo recept za njenu tortu/kolač - 'Nutella Cookie Dough Cheesecake' ili 'Cheesecake od jestivog tijesta za kekse i Nutelle' - koji se ne peče.

Sastojci za kalup promjera 18-20 cm. (Za kalup promjera 20 cm samo u izradi podloge umjesto 100 g keksa koristite 130  i 65 g maslaca).

Podloga:

100 g mljevenog McVitie's Digestive keksa

50 g otopljenog maslaca

Dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Pomiješati mljevene kekse i rastopljeni maslac, rasporediti ih po dnu i utisnuti žlicom ili čašom. Staviti u frižider 20-tak minuta da se stisne.   

Jestivo tijesto za kekse:

200 g brašna preprženog na tavi

120 g maslaca sobne temperature

60 g smeđeg šećera svijetli muscovado

60 g bijelog šećera

50 g čvrstog jogurta sobne temperature prstohvat soli

100 g nasjeckane tamne čokolade min. 50%  

Za tijesto najprije treba tostirati brašno u tavi na laganoj vatri, 4-5 minuta. Ostaviti da se malo ohladi kako ne bi rastopilo maslac. U srednje velikoj zdjeli, koristeći ručni mikser, miksajte omekšali maslac i šećere 2-3 minute pa dodajte jogurt i prstohvat soli.

Sigurno će vam biti žao što ovo s vrećicama niste znali ranije

1 / 5
Omlet bez masnoće - U plastičnu vrećicu kao na fotografiji, stavite narezanu rajčicu na kockice, malo peršina, dva jaja, začine po želji. Vrećicu stisnite na vrhu, a s drugom rukom pomiješajte sadržaj vrećice stiskajući je. Mnogo je lakše napraviti nego što vam se čini "na prvu". Stavite zatvorenu vrećicu na par minuta u proključalu vodu i vaš obrok je spreman. Bez masnoće i posuđa za pranje.

Miksajte dok se ne sjedini. Na kraju dodajte brašno i nasjeckanu čokoladu pa miksajte tek toliko da se sjedini. Stavite u frižider 20-30 minuta kako bi ga lakše rasporedili po sloju keksa. Nakon što se sloj keksa stvrdnuo, a tijesto malo ohladilo, koristeći jednokratne plastične rukavice složite sloj preko mljevenog keksa.

Najbolje je trgati komadiće i kad sve popunite onda rukama poravnati i utisnuti da izgleda jednolično i ravno. Staviti u frižider 20-30 minuta prije stavljanja kreme.  

Krema

180 g krem sira Philadelphia ili Vivis, sobne temperature

200 g mascarponea sobne temperature

240 g Nutelle

150 g vrhnja za šlag (36 % m.m.)

 50 g rastopljene čokolade min. 50%

30 g šećera u prahu (prosijati)

Za kremu se prvo rastopi čokolada na pari ili u mikrovalnoj (u kratkim intervalima po 20-30 sec kako ne bi izgorjela) i ostaviti da se malo ohladi, ali da i dalje bude rastopljena. Čokolada daje strukturu kremi jer u frižideru prelazi u kruto stanje pa nije potrebna želatina.

Miksajte krem sir i mascarpone sa šećerom u prahu dok se ne sjedini. Dodajte Nutellu i rastopljenu čokoladu i miksajte toliko dugo dok ne dobijete lijepu homogenu smjesu.

Na kraju umiješajte špatulom vrhnje za šlag koje ste prethodno izmiksali u mekani šlag. Prelijte kremu preko slojeva keksa i tijesta za kekse pa poravnajte malom metalnom špatulom.

Stavite u frižider minimalno na tri do četiri sata, da se stisne. Ohlađeni cheesecake možete ukrasiti kuglicama od preostalog tijesta za kekse i čokoladnim ganacheom.  Dobar tek!

Stalno se spominje "prodavanje boze". Znate li što je boza?

Brzo postao viralan Oftalmologinja na TikToku podijelila brzi test koji će vam reći kakav vam je vid i imate li astigmatizam Provjerila je blogerica Na TikToku otkrivena nova metoda guljenja krumpira: Je li bolja od klasične? Mmm... Za brzu večeru pred kraj tjedna napravite makarone sa sirom: Recept će oduševiti baš sve
Milan, Zvonimir Boban shopping downtown
Otvorio dušu
Zvonimir Boban: Napravio sam najveću glupost u životu. Ne mogu sebi to oprostiti
g
OSIGURANJE IMOVINE
Potrebno je osvijestiti da je osiguranje imovine ulaganje, a ne trošak