Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djeca sreće

Danci najsretniji, a Hrvati na pola puta od ushita do teške depresije

meditacija
Arhiva
20.07.2010.
u 15:05

Sudeći prema odgovorima, 26 posto naših građana smatra se uspješnima, 40 % bori se iz dana u dan, a 14 posto pati.

Onaj kome je dosta svega, tko je sklon radikalnim životnim rezovima i sebi može priuštiti avionsku kartu u jednom smjeru, put pod noge i u Dansku. Naime, ta skandinavska, po svemu sudeći obećana zemlja, po mnogim se izvorima ističe kao zemlja sreće. Tako je zasjela i na vrh Forbesove ljestvice 155 najsretnijih država, a slijede je Finska, Norveška, Švedska i Nizozemska. Očekivano, Hrvatska je na 61. mjestu, negdje na pola puta od sreće do teške depresije. 

Kosovari sretniji od nas 

Tijekom istraživanja, koje je provođeno čak četiri godine nad tisućama ispitanika, ocjenjivalo se općenito zadovoljstvo građana njihovim životima, ali i trenutačan osjećaj – ispitanici su odgovarali i na pitanje kako su se osjećali dan prije. Ispitivače je ovdje zanimalo jesu li se odmorili, jesu li bili poštovani, bez boli i intelektualno angažirani. 

Sudeći prema odgovorima koje su davali, 26 posto Hrvata smatra se uspješnima, njih 40 posto bori se iz dana u dan, a 14 posto ih pati. 

Zanimljivo, nismo najnesretnija nacija s prostora bivše Jugoslavije: Bosna i Hercegovina na 79. je mjestu, Srbija na 91., a Makedonija na 96. mjestu. No, od nas su sretniji Slovenci (58.) i, vjerovali ili ne, Kosovari, na 54. mjestu Forbesove ljestvice. 

Istraživači ocjenjuju da je, prema svemu sudeći, novac ispitanicima veoma važan za osobnu sreću, u kombinaciji s društvenom brigom za građane, pa nije slučajno što su skandinavske zemlje u samom vrhu. 

– Dobro raspoloženje ima više veze s veličinom novčanika nego s bilo čime drugim: pet najsretnijih država na svijetu, mahom skandinavskih, mogu se podičiti iznimnim prosperitetom – izjavio je Jim Harter, vođa tima znanstvenika iz tvrtke Gallup World Poll koja je za Forbes provela istraživanje. 

Stanovnici tih zemalja izjasnili su se doista sretnima, a to možemo protumačiti time što su njihove osnovne životne potrebe zadovoljene na višoj razini nego u ostalih zemalja.  

Nije sve ni u novcu 

S druge strane, ispada da u novcu ipak nije sve: na američkom kontinentu najsretnija je Kostarika, na visokome šestome mjestu ljestvice, koja je pregazila i mnogo bogatije sredine poput Sjedinjenih Američkih Država. Stanovnici Kostarike ponose se svojim međuljudskim odnosima pa prednjače u odgovorima o dnevnoj sreći koja ih, očito, ispunjava toliko ispunjava da uspijevaju zaboraviti na svoj najčešće prazan novčanik. Inače, začelje Forbesove ljestvice čvrsto drže Afrikanci – Ruanda, Burkina Faso, Sijera Leone, Burundi i Togo, najnesretnija država najnesretnijih građana na svijetu. Eto, nije ni nama najgore...

Ključne riječi

Komentara 5

BO
boston
15:19 20.07.2010.

I da odemo sa tom kartom u Dansku, nitko nas nebi pljuvao jer smo dosli odnekud. Nebi nas niko mrzio, jer smo jednostavno Hrvati. Nebi nas ucili da treba mrziti Norvezane, Fince, Svedane itd. Ljudi siroka pogleda, velikog srca, obicno su zadovoljni prvenstveno sobom, pa onda svim ostalim. Za srecu treba emancipacija, moderni pogledi na svijet, i tolerancija.

AU
autoritet
15:51 20.07.2010.

i dobro je - s obzirom da smo dnevno izloženi debilnim medijima, žutilu, senzacionalizmu, neradnicima, prosvjednicima, jugokomunjarama i sličnoj gamadi

UL
ultima
16:06 20.07.2010.

Bostone: Imam iz prve ruke informaciju da Danci ne vole Švede, a Norvežani su im simpatični.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije