Naslovnica Kultura Kazalište

Za predstave u konkurenciji ove se godine traži ulaznica više

Dobitnica prve nagrade “Marin Držić” Una Vizek je zamolila da se čitaju svi tekstovi, jer pisci pišu za publiku a ne za nagrade
23. travnja 2018. u 14:59 0 komentara 164 prikaza

Jedini Festival hrvatske drame u nas Marulićevi dani počeo je u HNK Split dodjelom nagrade “Marin Držić” za 2017. te izvedbom prve predstave u konkurenciji za nagrade, djelom Marka Uvodića “Ol’ smo za jedan dan” u režiji Trpimira Jurkića i produkciji splitskog teatra.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste-Sočo i predsjednica Povjerenstva Branka Cvitković DRŽAVNO PRIZNANJE Una Vizek dobitnica je nagrade Marin Držić za dramu

Prvu nagradu “Marin Držić” dobila je Una Vizek za tekst “Ja od jutra nisam stao” koji se bavi rodnim ulogama, odnosno što bi se dogodilo da žene i muškarci zamijene uloge. Ona je zamolila da se čitaju svi tekstovi, a ne samo nagrađeni, jer pisci ne pišu za nagrade, nego za publiku.

– Pišemo da se vide poruke u tekstovima, da vidite sebe, ljubavi,

patnje, probleme, brige. Pozivam kazališta da postavljaju što više tekstova, jer ima publike za hrvatske tekstove. Sve više i više ljudi na Marulovim danima dokaz je da ima onih koji vole, cijene i trebaju hrvatsku dramu – rekla je Vizek.

Druga nagrada pripala je Vedrani Vrhovnik za dramu “Snijeg”, dok treću dijele Dino Pešut za “Olympia stadion” i Elvis Bošnjak za “Usidrene”. Obilježje 28. Marulićevih dana je raznolikost, zanimljivost i rekordan broj predstava. Izbornica Mira Muhoberac odgledala je 54 prijavljene predstave i još pedesetak te izabrala 12. Splićani će guštati u, kako kaže intendant HNK Split i ravnatelj Festivala Goran Golovko, “svetkovini kazališta” jer na programu su hitovi: “Mirna Bosna” Kamerni teatar 55 Sarajevo, “Črna mati zemla” ZKM-a, “Povratak” Eurokaz, Hrvatska kuća i ADU Zagreb, “Tko pjeva zlo ne misli” HNK u Zagrebu, “Tesla Anonimus” Gavelle, “Ono što nedostaje” ZKM, “Ciganin, ali najljepši” HNK Zagreb, “Ljubavni slučaj Fahrije P.” Teatar &TD, “Ustav Republike Hrvatske” Kerempuh, “Vrzino kolo” GK Joza Ivakić, Vinkovci – Hrvatsko kazalište Pečuh i “Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad” HNK Split.

Jasna Jasna Žmak Prijevod drama na strane jezike Jasna Jasna Žmak i Una Vizek pobjednice natječaja Dora Delbianco Dora Delbianco: Redatelji malo mare za drame: sada su im draži autorski projekti Tomislav Zajec Tomislav: Pisanje traži potpunu samoću i izolaciju, zato sam sve češće u teatru Panorama
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.