Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Korkyra Baroque

Virtuozni čembalist večeras se prvi put uspinje na najveću Bachovu planinu

Pavao Mašić
Foto: Zvonimir Ferina
10.09.2020.
u 17:57

Pavao Mašić slavne Goldbergove varijacije svira u atriju korčulanske gradske vijećnice, a sutra, 11. rujna, u surferskom raju Vignju na Pelješcu

Pavao Mašić jedan je od najzaposlenijih glazbenika na ovogodišnjem Korčulanskom baroknom festivalu. Nakon sudjelovanja u više programa Hrvatskog baroknog ansambla, večeras, 10. rujna, publici će samostalno prirediti koncert kakav bi poželio bilo koji veliki i etablirani festival: izvedbu Bachovih Goldberg varijacija.

Zapravo, Mašića su upravo s tim programom već i angažirla dva velika međunarodna festivala, a Korkyra Baroque Festival moći će se pohvaliti premijerom. Kasnije ovog mjeseca Mašić će kapitalno djelo svirati u okviru Varaždinskih baroknih večeri na koncertu u Križevcima, s posvetom maestru Vladimiru Kranjčeviću, a dogodine na slavnom Bachovom festivalu u Lausannei. U tom švicarskom gradu Mašić je dobro poznat još od 2006. godine kada je na Bachovom orguljaškom natjecanju osvojio glavnu nagradu Grand Prix Bach i nagradu publike. Osim koncertnog angažmana, Mašiću je Lausanne ponudila i snimanje Goldberg varijacija. Pandemija koronavirusa taj je plan promijenila na način da će Mašić snimanje obaviti u Hrvatskoj, za što je dobio i potporu Ministarstva kulture, a nipošto nije preuzetno prognozirati da će taj album, čiji bi nakladnik trebala biti Croatia Records, Mašiću donijeti još koju nagradu Porin, nakon što ih je osvojio već dvanaest.

Premijera novog velikog umjetničkog projekta nije velik dan samo za Korčulu i publiku koja će ga ovdje slušati, nego i za samog umjetnika. Na najveću Bachovu planinu, kako sam Mašić naziva ovo djelo u kontekstu literature za čembalo, on će se večeras penjati prvi put pred publikom i sa publikom, koja će imati privilegiju uživanja u glazbenim vidicima koje Bach otvara jednom od svojih najljepših tema i svakom od trideset varijacija na nju.

- Zapravo, ono što Bach varira nije sama melodija, nego bas teme koja nosi naslov Aria, pa neki analitičari ovo djelo promatraju i kao jednu veliku passacagliu – kaže Mašić, koji o Goldberg varijacijama s velikim oduševljenjem i divljenjem može govoriti satima i danima.

Naime, osim studija orgulja i čembala, Mašić je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao i glazbenu teoriju s diplomskim radom posvećenim upravo Golberg varijacijama.

- To me je djelo oduvijek privlačilo i pisanje diplomskog rada o njemu pružilo mi je dobru priliku da pročitam i dobar dio silne literature koja je napisana o Goldberg varijacijama – rekao mi je uoči ovog važnog nastupa Mašić.

Kao i u slučaju nekih drugih koncerata, epidemiološke mjere dovele su do premještanja ovog koncerta iz korčulanske crkve Svih Svetih u atrij gradske vijećnice, što će biti sretna okolnost.

- Akustika ovog prostora je odlična i čitav atrij je sjajna kamena rezonantna kutija. Kada sam ovih dana u dva poslijepodneva tamo vježbao ulice su zbog vrućine bile puste, a ja sam se osjećao bolje nego ljudi na velikim luksuznim jahtama. Bilo mi je kao da čitav stari grad Korčula pripada samo meni i Bachu – govori Mašić.

Korkyra Baroque Festival će s ovim vrijednim programom i sjajnim glazbenikom sutra, 11. rujna, prvi put pohoditi i Viganj na Pelješcu. Mjesto poznato kao raj za surfere tako će dobiti i glazbeni događaj svjetske klase. Koncert će se održati u ambijentu Kuventa, nekadašnjeg dominikanskog samostana pretvorenog u Hrvatski dom – kuću kulture.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije