Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Mužek

Veliki Kurt Elling inspirirao me da se malo ostavim klasike

KD Lisinski
29.12.2021.
u 10:28

Proslavljeni tenor na proslavi Dana dvorane Lisinski 29. prosinca pokazat će neformalnije glazbeno lice.

Na proslavi Dana dvorane Lisinski 29. prosinca očekuje nas večer talijanske kancone, jazz-standarda, filmske glazbe, božićnih klasika… u izvedbi Mužeka & Trija te Zagrebačkog kvarteta saksofona.

Naš proslavljeni tenor, nacionalni prvak Opere HNK u Zagrebu, napokon će ove godine nastupiti na proslavi Dana dvorane, nakon što je prošle godine njegov nastup s Triom morao biti odgođen zbog potresa koji nas je zadesio tog dana. Potres 29. prosinca dodatno je oštetio Dvoranu nakon prvog potresa 9 mjeseci prije te su zbog toga i koncert Mužeka & Trija kao i svi drugi do kraja koncertne sezone morali biti odgođeni ili otkazani.

Kako se vrijeme pandemije odrazilo na vaš rad i svakodnevicu?

Vremena jesu izazovna, ali, eto, prilagodio sam se. COVID potvrda potrebna mi je kako bih mogao putovati i ulaziti u operne kuće u inozemstvu. O tome svemu brine se moja agencija u Berlinu, a ja, poštujući pravila, radim svoj posao gotovo kao i prije.

Ove se godine 29. prosinca obilježava 48. rođendan Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Što vama predstavlja Lisinski i imate li neko posebno sjećanje vezano uz vaš ili možda nečiji tuđi nastup u Lisinskom?

Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane, veliki ljubitelj opere i umjetnosti. Izuzetno mi je draga osoba, tako da se u Lisinskom osjećam kao doma i volim se odazvati kad me pozove jer uživam u tim nastupima. Ali u Lisinski volim doći i na druge koncerte. Baš sam nedavno uživao u koncertu svog omiljenog jazz-pjevača Kurta Ellinga, koji mi je ujedno prije 20-ak godina bio inspiracija da se okušam i izvan svog glazbenog žanra.

Na koncertu 29. prosinca uz vaš će Trio nastupiti i Zagrebački kvartet saksofona. Kakav nastup pripremate, što publika može očekivati?

Prošle godine pripremili smo prekrasan koncert koji se nažalost nije mogao održati zbog potresa, ali sada je taj naš plan 'odležao', sazrio, dodali smo i neke nove elemente, tako da će ove godine koncert biti još bolji, ali neću vam ništa odavati, morat ćete doći.

Sa Zagrebačkim kvartetom saksofona u Maloj dvorani Lisinskog snimili ste 2006. godine album "Night and Day" s jazz-standardima. Kako je došlo do suradnje sa Zagrebačkim kvartetom saksofona? Kada ste zapravo počeli izvoditi neklasični repertoar i kako to da će album biti objavljen tek sada?

Otkako sam se počeo aktivno baviti glazbom, neki drugi glazbeni žanrovi bili su mi zanimljivi, no u moru obveza i termina nikako nije bilo vremena da ozbiljnije slijedim taj put. Dražen Siriščević znao je za tu moju "tihu strast", te je prije 15-ak godina predložio zanimljivu suradnju sa Zagrebačkim kvartetom saksofona. Imali smo jedan zanimljiv zajednički nastup u Muzeju za umjetnost i obrt, publika je s oduševljenjem prihvatila taj naš zajednički "odmak" u žanrovskom smislu, te se rodila ideja da zajedno snimimo te pjesme, tek toliko da ostane zabilježeno da smo i to nekoć radili. Nakon toga je uslijedilo nekoliko zajedničkih koncerata, ali projekt je kao takav ostao u ladici, jer snimku nismo radili iz komercijalnih razloga. Sada smo, eto, snimku izvadili iz ladice i nakon preslušavanja došli do zaključka da je materijal itekako dobar i vrijedan objavljivanja.

Prošle su tri godine otkad ste s Triom objavili prvi, live album s pop-glazbom, jazz-standardima, filmskim temama i talijanskim kanconama. Prije godinu dana Mužek & Trio objavio je singl, Puškinovu pjesmu "Ya vas lyubil". Najavljuje li taj singl možda novi album?

Zasad još nemamo nekih čvrstih planova za novi album, jer morate znati da projekt Mužek & Trio nije stalna priča te da svi članovi banda imaju svoje stalne angažmane, termine, poslove itd. U nove albume treba uložiti puno vremena, a vremena je uvijek premalo upravo zato što je svatko od nas na nekom drugom putu, te je među svim tim obavezama teško pronaći vrijeme kada smo svi slobodni…

Kakve projekte spremate u novoj godini, u Hrvatskoj i inozemstvu?

Moja inozemna karijera uvijek je isplanirana 3 – 4 godine unaprijed. Čekaju me krasni projekti u Dresdenu, Hamburgu i Berlinu, a u matičnoj kući HNK u Zagrebu čekaju me nove produkcije opera "Evgenij Onjegin" i "La Traviata" te naravno naša repertoarna hit-predstava "Čarobna frula".

Bavite se i pedagoškim radom. Možete li usporediti svoje studentske dane, svoje početke s današnjim naraštajem?

Iako sam dosta zauzet, bavim se i pedagoškim radom jer zbog toga imam osjećaj da 'nešto dajem zauzvrat'. Zanimljivo mi je pratiti razvoj mladih talenata i utjecati na njihov razvoj. Razlika je u tome da smo mi kao studenti više 'grizli', više smo se sami borili za informacije, naš stav prema obrazovanju i profesorima bio je puno angažiraniji. Danas je mladima sve dano na pladnju, sve informacije su lako dostupne, ali rijetko sretnem nekoga s tako jakom voljom kakve se sjećam iz svojih studentskih dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije