Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

U novom 'Orlandu' likovi mijenjaju spol

Umjetnički voditelj i dirigent David Bates rekao je kako su sve emocije ovoga djela napisanoga davne 1773. godine aktualne i danas
24. srpnja 2017. u 23:02 1 komentara 223 prikaza
Konferencija za medije povodom premijere opere Orlando Georga Friedricha Handela
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Redatelj opere Georga Friedricha Händela ''Orlando'' János Szikora rekao je u ponedjeljak na otoku Lokumu kako će ta verzija opere, što će biti premijerno izvedena u benediktinskom samostanu na tome otoku u petak 28. srpnja u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara, biti nova i drukčija, dvostruko kraća od originala, a u njoj će se likovi 'poigravati' s promjenama spola.

Svečano otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre Ugledni festival Uz veličanstveni vatromet otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre

Na konferenciji na kojoj je najavljena premijera redatelj Szikora objasnio je kako je klaustar benediktinskoga samostana izabran kao mjesto gdje će se opera premijerno izvesti. 

''Kada sam prvi put bio ovdje, prije tri mjeseca, tražeći mjesto za postaviti i izvesti operu, prvo sam gledao drugo dvorište gdje je opera bila planirana. Međutim, šetajući okolo, kada sam zakoračio ovdje, uzviknuo sam: - To je to!' Ovo je savršena situacija za Orlanda i druge likove ove opere, za zaplete. Naš Orlando bit će nova verzija opere - a kada kažem verzija, inačica, nisam mislio da ćemo promijeniti operu. Originalno, ova opera traje više od tri sata, a naša je vrlo ugodna'', rekao je Szikora, dodavši kako ne traje više od 90 minuta.

''Nećemo umanjiti ljepotu opere, samo smanjiti brojna ponavljanja i neke manje važne dijelove. Zahvaljujući suradnji s dirigentom Davidom Batesom, kada sam prvi put čuo ovu operu, činilo mi se kako je vrlo čudno da opera s dva muškarca i dvije žene, a da zapravo nema muških glasova u operi. Zašto? U ovoj operi glavni likovi traže svoj identitet. Tijekom priče igrao sam se s promjenama spola. Vjerujem kako ljudi uvijek vole mijenjati svoj oblik, a u ovoj operi možete vidjeti kako likovi žele poigravati sa svojim spolovima'', rekao je on.

Opera napisana davno, emocije aktualne

Umjetnički voditelj i dirigent David Bates rekao je kako su sve emocije ovoga djela napisanoga davne 1773. godine aktualne i danas.

''Proveli smo protekla dva tjedna u Zagrebu na vašoj prelijepoj Glazbenoj akademiji. Imamo pet iznimnih pjevača - četiri Hrvata i jednog Engleza. Posebno mi je važno raditi s Hrvatskim baroknim orkestrom. Puno surađujem s orkestrima koji se bave baroknom glazbom, to je poseban glazbeni izričaj koji iziskuje veliki emocionalni angažman te tehničku izvedbu. To je radost ove glazbe, mješavina emocija i akademskoga pristupa glazbi. Sve emocije koje nastojimo dočarati su doista aktualne i danas, a djelo je napisano 1733. Ovo je djelo o ljubavi, ljubomori i gdje nas ljubomora može odvesti - do ludila'', rekao je Bates.

Vršitelj dužnosti intendanta Igara Mladen Tarbuk podsjetio je da je postavljanje ''Orlanda'' stara ideja koja je nedavno oživjela.

Zagreb: Opera Ero s onoga svijeta u sklopu festivala Zagreb Classic na Tomislavcu POD VEDRIM NEBOM Ero s onoga svijeta na Tomislavcu ispraćen ovacijama

''Orlando kao projekt je u biti zamisao koja već dugo 'klija' u meni, ako se sjećate kad sam bio glazbeni ravnatelj Festivala, imao sam ideju posvećenu temi baroka i suvremenosti. Orlando je već tada bio planiran, a odabir je bio jasan. Nikome ne treba objašnjavati zašto je Orlando zaštitni znak Dubrovnika.

Mislim kako će to biti jedno vrlo intrigantno čitanje Händelova ''Orlanda''. Kako to obično biva, prije tri godine nije bilo novaca, a evo sada se dogodilo kako su neki drugi projekti otpali, što zbog nevolje, što zbog novaca, pa se otvorio prostor ponovnog aktualiziranja stare ideje'', rekao je Tarbuk.

Premijera opere Georga Friedricha Händela ''Orlando'' na programu je 68. Dubrovačkih ljetnih igara u petak, 28. srpnja s dodatnim izvedbama 29. i 30. srpnja u klaustru benediktinskoga samostana na otoku Lokrumu s početkom u 21,30 sati.  

02.02.2015., Dubrovnik - U Festivalskoj palaci predstavljen program 66. Dubrovackih ljetnih igara. Najavljena je premijera Dubrovacki trilogije koja ce se igrati u Knezevom dvoru kao i ispred crkve sv. Vlaha. Kako je receno na konferenciji za novinare na Dubrovačke ljetne igre Mladen Tarbuk i dalje na čelu Igara hrvatski državni arhiv Denis Derk Očito imamo višak kulturnih ustanova koje nema tko voditi Lisinski Jozo Pavković Zašto su Zagrepčani trebali vidjeti prvu operu Hrvata iz BiH

 

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice