Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dokumentarac

U kinu Tuškanac dokumentarni film o Trogiru

Trogir
arhiva VL
23.09.2011.
u 10:26

Dinamična je ovo priča o čarima života u kamenoj jezgri gdje ljeti vlada turistička vreva, a zimi pustoš maloga mediteranskog mjesta. Snimljen je u HD-formatu. Traje 43 minute.

U kinu Tuškanac u petak 23. rujna u 20 sati na programu je premijera dokumentarnog filma "Troantico – Trogir – život pod zaštitom UNESCO-a". Autori su Darko Mihalić i  Boris Orešić, a film prati život stanovnika Trogira koji je uvelike obilježen činjenicom da žive na kamenu na kojem je ispisana povijest od barem dvije i pol tisuće godina. Kontinuitet gradskog života, koji se nije prekinuo od antičkog vremena do danas, kao i iznimno vrijedni kulturni spomenici razlog su što se Trogir od 1997. nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. U zaštićenoj jezgri cijele godine živi oko tisuću ljudi. Tu su gotovo sve javne institucije, poput suda, osnovne škole, gradske uprave, muzeja, kao i brojne trgovine, restorani, kafići, galerije, banke...

Dokumentarni film "Trogir – Život pod zaštitom UNESCO-a" dinamična je priča o čarima života u kamenoj jezgri gdje ljeti vlada turistička vreva, a zimi pustoš maloga mediteranskog mjesta. Snimljen je u HD-formatu. Traje 43 minute. Stručnu potporu realizaciji filma dalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Trogirani sami govore o svom životu. Vedran Harašić mladi je pjevač tradicionalnih pjesama koji uz to radi kao ribar zajedno s dvojicom braće te kao bravar u brodogradilištu. K postolaru Toniju Parčini svi dolaze popraviti cipele i popričati o svakodnevnim problemima: njegova je radionica važno mjesto društvenog života. O važnosti očuvanja gradskog života govori trogirski povjesničar umjetnosti dr. Ivo Babić.

 

Ključne riječi

Komentara 1

IR
IraZidovi
05:16 27.09.2011.

Wow, a gospodicna Gricka htjela zamjeniti, Toronto za Trogir, za zivot. Mozda joj to omoguci koji Kanadjanin, ali sigurno ne u Hrvatskoj, Dalmaciji i Trogiru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije