Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
On je srpski prijatelj...

Srbijanski premijer odlikovao kontroverznog nobelovca Petera Handkea

Peter Handke
Foto: Reuters/Pixsell
16.02.2020.
u 12:20

"Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka", rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u subotu je odlikovao austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture". 

Nobelova nagrada Handkeu 2019. izazvala je kontroverzu jer je podržavao režim Slobodana Miloševića u vrijeme ratova u bivšoj Jugoslaviji i zločina poput genocida u Srebrenici. 

"Za Srbiju je on pravi prijatelj, dokazan i ustrajan čak i tijekom najtežih trenutaka", rekao je Sima Avramović, čelnik odbora koji dodjeljuje odlikovanja. 

"Cijelim srcem je branio srpsku istinu čak i kada mu je to donosilo mnogo neugode i osporavanja, pa i nakon što je osvojio Nobela", kazao je Avramović. 

Handke nije bio na dodjeli odlikovanja u Beogradu, održanoj na Dan državnosti. Handkeu je dodijeljen Orden Karađorđeve zvijezde. 

Nobelova nagrada austrijskom književniku ostala je u sjeni prosvjeda i bojkota zbog njegovih veza s Miloševićem, optuženikom pred sudom Ujedinjenih naroda za ratne zločine koji je umro  u pritvoru 2006., prije presude. 

Ključne riječi

Komentara 2

DD
dobar.d
15:56 16.02.2020.

Ruka ruku mije, četnik četnika odlikuje, kakvog li čuda...

Avatar RuAF
RuAF
17:06 16.02.2020.

Srbijanski premijer Ana Brnabić

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije