Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"slučaj podmornice vigil"

Solidna serija u kojoj se isprepleću špijunaža, ubojstva i ženska ljubav

Foto: BBC
1/2
04.12.2021.
u 11:43

Nove serije na televizijskim kanalima i streaming servisima gleda i recenzira Samir Milla.

Dramske serije BBC-ja teško nas mogu iznevjeriti, pa smo tako ove godine već imali izvrsnu “Tim”, a nedavno i “Slučaj podmornice Vigil”, koju smo nakon BBC-ja mogli gledati na Pickbox TV-u, a još je dostupna na usluzi Pickbox NOW. Seriju je producirala ekipa koja je napravila hvaljenu seriju “Na dužnosti”, a autor Tom Edge pisao je scenarij za film “Judy”, za koji je Renée Zellweger dobila Oscar za najbolju žensku ulogu.

”HMS Vigil” je izmišljena podmornica klase vanguard koja nosi nuklearno naoružanje. Na početku je uključena u incident s koćaricom na Hebridima, neposredno ispred svoje baze u Faslaneu. Kapetan Newsome (Paterson Joseph) misli da bi to mogla biti neprijateljska podmornica. Craig Burke (Martin Compston), operater sonara koji je čuo koćaricu, misli da bi na površini mogli biti ljudi u opasnosti. Njegove proteste ignoriraju. Ubrzo nakon toga pronađen je mrtav u svojoj kabini, u jednom od najmanje vjerodostojnih navodnih samoubojstava koje ćete vidjeti. Brod je još uvijek bio u britanskim vodama kada se to dogodilo, pa je škotska detektivka Amy Silva (Suranne Jones) poslana da istraži cijeli slučaj na moru, dok njezina mlađa kolegica Kirsten Longacre (Rose Leslie) istražuje na kopnu. Doznajemo i da su njih dvije bile u ljubavnoj vezi, pa će im to pomoći pri slanju šifriranih poruka.

Na moru vrijede drukčija pravila. Podmornica je veličine kao dva nogometna igrališta i četiri autobusa na kat, a kako kažu u seriji, zapravo je zatvor na nuklearni pogon. Kada Silva stigne, ona je deveta žena u posadi od 140 muškaraca. Postoje tri centra moći: policija, vrhovno zapovjedništvo mornarice predvođeno kontraadmiralom Shawom (Stephen Dillane), i posada same podmornice. Razmjena informacija između kopna i mora strogo je kontrolirana. Silvini zahtjevi mogu se odbiti u ime nacionalne sigurnosti. Dodatni element u svemu ovome je i skupina prosvjednika protiv nuklearne tehnologije koji žive izvan perimetra baze. Ono što je na početku izgledalo kao istraživanje sumnjive smrti na kraju se pretvara u višeslojnu špijunsku priču u koju su uključeni i Rusi i Amerikanci. Događaju se brojni obrati, a Silva i Longacre moraju naći tko stoji iza svega, prije nego što se dogodi katastrofa. No, najvažnije je da ni jedna ne gubi humanost.

”Slučaj podmornice Vigil” ima sve što je potrebno - od odlične glume do napetog scenarija, ali i vizualizacije. Vigil izgleda poput svemirskog broda, pa bi se mogla povući i paralela s prvim “Alienom”, u kojem se glavna junakinja bori na uskom i klaustrofobičnom prostoru protiv neprijatelja. Silva (zaista odlična Jones) povrh svega se mora boriti i s demonima iz prošlosti te surađivati s kapetanom Newsomeom, čovjekom koji dobro djeluje pod pritiskom i pokušava spasiti svoju posadu. Kad još dodamo i šarmantni škotski naglasak, dobivamo seriju čijih ćete šest epizoda gledati u maksimalno dva dana.

Slučaj podmornice Vigil

Pickbox
6 epizoda
Autor:
Tom Edge
Uloge: Suranne Jones, Rose Leslie

Serija “I tek tako”, novo poglavlje “Seksa i grada”

 

Serija “I tek tako” (And Just Like That…), novo poglavlje kultne HBO-ove serije “Seks i grad”, imat će premijeru 9. prosinca na HBO GO-u, kada u ponudu stižu prve dvije epizode. Svakog četvrtka izlazit će po jedna epizoda od ukupno 10. Pratit ćemo Carrie (Sarah Jessica Parker), Mirandu (Cynthia Nixon) i Charlotte (Kristin Davis) na putu od komplicirane realnosti života i prijateljstva u 30-ima do još kompliciranije realnosti života i prijateljstva u 50-ima. Premijera je na HBO GO 9. prosinca kada će biti puštene dvije epizode, a potom svaki četvrtak po jedna.

Posljednja sezona “Nazovi Saula” bit će prepolovljena

 

U nedavnom kratkom razgovoru za “Variety” Rhea Seehorn (Kim Wexler) potvrdila je da će posljednja sezona serije “Better Call Saul” biti prepolovljena baš kao što je to slučaj bio i s posljednjom sezonom “Breaking Bad”. Nakon što se Bob Odenkirk oporavio od srčanog udara koji ga je zadesio na setu serije, produkcija je nastavljena i u punom je jeku. Serija se vraća na proljeće, a drugi dio sezone emitirat će se nekom drugom prilikom. Nadamo se što prije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije