Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Jussi Adler-Olsen "Ožiljci prošlosti"

Smrtno oboljela žena ubija one za koje se treba brinuti! Slika shizofrenije današnjice

arhiva Znanje
03.08.2021.
u 15:01

Nove avanture Sektora Q su pred hrvatskim čitateljima koji su ljubitelji dobrih policijskih priča na nordijski način. Izlazak sedmog romana iz ovog ciklusa taman se poklopio s ljetnim terminima za reprizne filmove, u kojima smo (naravno, ne na hrvatskim televizijama) imali priliku vidjeti kako su Danci ekranizirali romane koji su ime njihova književnika proslavili u cijelom svijetu. Sve je počelo s “Kućom abecede”, nastavilo se u furioznom ritmu u “Ženi u kavezu”, a i ovaj najnoviji (sedmi) nastavak, roman “Ožiljci prošlosti” (Znanje, urednica Mirna Šimat, prijevod Marina Kopjar, 139 kuna) drži visoku razinu napetosti na koju nas je Adler-Olsen navikao.

Temelj njegovih priča počiva na činjenici da Sektor Q čini grupa čudaka (blago rečeno) koji su završili u podrumu policijske postaje i tamo se bave istragama starih slučajeva od kojih su svi digli ruke i za koje se čini da će zauvijek ostari neriješeni. No ti čudaci u stanju su naći put do rješenja i ubojice, a usput (najčešće) riješe i poneko ‘friško’ ubojstvo.

Upravo takve slučajeve rješavaju i u ovom romanu, ali ovog puta njihova je pozadina znatno drukčija. S jedne strane gradom hara ubojica koji mlade djevojke ubija automobilima, a u teškoj psihozi izazvanoj ožiljcima iz prošlosti, nalazi se i članica njihova tima, istražiteljica Rose. Iza tog okvira policijske priče izranjaju teški obiteljski odnosi, normalnim ljudima nerazumljivi postupci onih koji nikada nisu smjeli postati roditelji, bilo da je riječ o očevima zvijerima iz nacističkog režima ili pak zvijerima današnjice...

No roman tematizira i rad socijalnih službi u zemlji o kojoj volimo misliti da je socijalno i politički mnogo uređenija od one u kojoj živimo. U konačnici na trenutke je čak utješno čitati da i u tamošnjoj socijalnoj službi stvari mogu poći po zlu zbog samovoljnih poteza pojedinaca.

No je li slom zanemarene žene u trenutku kada saznaje da je smrtno bolesna baš toliko neočekivan? Naravno da nije i zato ovaj krimić ima jaku podlogu u upozorenju na krhkost svakog života.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije