Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje

'Limeni bubanj' je vrhunac groteskne proze 20. stoljeća

German author Gunter Grass speaks to the Times in the city of Dresden in between campaigning for the Social Democrat party ahead of the upcoming elections Copyright: The Times. Photo: NI Syndication/PIXSELLPhoto: NI Syndication/PIXSELL
Foto: NI Syndication/PIXSELL
15.04.2015.
u 13:15

U Lübecku, u kojem je živio i umro i u kojem je njegov muzej, komemoracija će se održati početkom svibnja uz eminentne goste

U brojnim izjavama u povodu smrti njemačkog nobelovca Güntera Grassa izdavaja se ona u kojoj ga uspoređuju s Goetheom. Izraze sućuti uputio je cjelokupan vrh njemačke politike. Ipak, najviše tuguju socijaldemokrati. Vijest o Grassovoj smrti odjeknula je i u Poljskoj. Uostalom, majka mu je bila poljsko-kašupskog podrijetla, a rođen je u Danzigu, gradu koji se danas nalazi unutar poljskih granica pa je Grass na neki način i poljski pisac. U Lübecku, u kojem je Grass živio i umro i gdje postoji njegov muzej, komemoracija će se održati početkom svibnja uz eminentne goste iz zemlje i inozemstva. U Hamburgu će mu odati počast 26. travnja na festivalu na kojem je i Grass nastupao, među ostalima, i Nina Hagen i Feridun Zaimoglu.

Uostalom, Grass je jedan od onih pisaca koji su prepoznati i prije Nobelove nagrade. Nije slučajno da vrsni poznavatelj njemačke i svjetske literature, akademik Viktor Žmegač Grassov prvi roman "Limeni bubanj" naziva remek-djelom koje je, uz "Sto godina samoće" nobelovca Garcije Marqueza, vrhunac groteskne proze u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. Iza Grassa ostaje opsežan literarni opus, brojni romani, dramski komadi, pjesme, autobiografska proza, ali i slike, skulpture, grafike. A ostaje i obračun s vlastitim zabludama. Grass je u knjizi "Dok ljuštim luk" objavljenoj prije devet godina (na hrvatski su je preveli Boris Perić, Helen Sinković i Nikola Trstenjaka, a objavio VBZ) napisao da je kao član Hitlerove mladeži bio mladi nacist.

Priznaje da nije fanatično hrlio u prve redove, ali da je nepomična pogleda gledao u barjak te da ga nikakvo potajno dijeljenje letaka ne može rasteretiti. Grass u knjizi prevedenoj na brojne svjetske jezike priznaje da je vjerovao u Vođu tako dugo dok se sve "nije rasulo u krhotine". A i za takvu javnu ispovijed treba imati morala. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije