Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAŠTINA

Restaurirana slika sv. Kvirina iz 18. stoljeća

Slika sv. Kvirina
03.05.2019.
u 14:31

Restaurirana slika datira iz 18. stoljeća, slikana je uljanom bojom na lanenom platnu.

Stara oltarna slika sv. Kvirina koja se danas čuva u istoimenoj bazilici vraćena je ovih dana nakon višegodišnje restauracije u Sisak. 

Ova slika stajala je u nekadašnjoj kapeli Sv. Kvirina iz 18. stoljeća koja se nalazila na području gradskog naselja Zeleni brijeg i uz tamošnje groblje, a koja je srušena 70-ih godina te groblje premješteno. Prije rušenja kapelice uspjelo se spasiti samo dijelove oltarnih kipova i ova slika

Restaurirana slika datira iz 18. stoljeća, slikana je uljanom bojom na lanenom platnu i prikazuje biskupa Kvirina s pastirskim štapom, mitrom i mlinskim kamenom. Na početku restauratorskih radova otkriveno je kako na sebi nosi tri tipa preslika, s time da je zadnji sloj s početka 20. stoljeća. Nakon vizualnog pregleda umjetnine napravljena je i UV fluorescencija i IC reflektografija te RTG snimak. Tim snimanjima otkriven je izvorni sloj, na koji je slika i obnovljena te na njemu novi detalji: uz postojeće, još dva dodatna anđela, drugačije lice sveca, boja mitre i rukavica te novi likovi promatrača na obali rijeke.

Radove je izvela radionica Ars Verus iz Zagreba pod stručnim vodstvom restauratorice Maje Crkvenčić

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stric5
16:47 03.05.2019.

...tko je srušio kapelicu , kada , zašto ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije