Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predavanje

Problemi koji muče muzealce u prikupljanju povijesne građe

Elizabeth Titmayer
arhiva
09.12.2011.
u 12:33

Povijesnu građu sve je teže dokumentirati zbog masovne proizvodnje i potrošnje kao norme suvremenog društva o čemu će predavanje održati dr. sc. Elisabeth Tietmeyer iz Muzeja europskih kultura – Državni muzeji u Berlinu

O problemima s kojima se susreću kustosi i muzeji u prikupljanju povijesne građe, koju je sve teže dokumentirati zbog masovne proizvodnje i potrošnje kao norme suvremenog društva, predavanje će održati dr. sc. Elisabeth Tietmeyer iz Muzeja europskih kultura – Državnih muzeja u Berlinu na predavanju u Muzejskom dokumentacijskom centru u Ilici 44/II u četvrtak 15. prosinca u 10 sati. Predavanje će se održati na engleskom jeziku, a odgovarat će na pitanja kako se dokumentira novija povijest i sadašnjost prikupljanjem kulturne baštine, kako izabrati ono što treba sačuvati, treba li se ograničiti na prikupljanje samo materijalne baštine ili bi trebalo uključiti i nematerijalnu baštinu.

Posljednjih nekoliko godina promijenili su se pristupi prikupljanju suvremene građe. Novi pristup omogućio je uz vodstvo kustosa uključivanje javnosti, odnosno lokalne zajednice, u prikupljanje baštine tako da građani sudjeluju u dokumentiranju vlastite povijesti i kulture. Sakupljena građa odražava kulturni stav suvremenika pa suvremene muzejske zbirke u trenutku stvaranja postaju jezgra kulturne baštine određenih zajednica u budućnosti. Ta su pitanja počeli postavljati muzeji s kulturno povijesnom građom već sedamdesetih godina prošloga stoljeća. 

Iskustva etnografskih muzeja koji prikupljaju suvremene artefakte i dokumentiraju svakodnevni život i rad ljudi čine se inspirativnim i kreativnim. Među takvim primjerima je Muzej europskih kultura u Berlinu koji je u četvrtak 8. prosinca otvorio novi stalni postav.

Dr. sc. Elisabeth Tietmeyer diplomirala je studij socijalne antropologije, sociologije i njemačkog folklora te europske etnologije na Westfälische Wilhelms-Universität, Münster, gdje je doktorirala iz područja socijalne antropologije na temi "Žena i udaja žena kod naroda Kikuyu u Keniji". U posljednje vrijeme svoj je stručni rad usmjerila na istraživanje etničkih manjina u Europi u kontekstu kulturnih mijena, sagledavanja vlastitog i drugog te na etničku umjetnost i obrt.

Radi kao viša kustosica u Museum Europäischer Kulturen – Staatliche Museen zu Berlin i obnaša funkciju zamjenika direktora.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije