Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Povratak Wagnera na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu, zapisao je Richard Wagner.
10. siječnja 2018. u 13:45 390 prikaza
Povratak Wagnera na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/6

Nakon više od trideset godina Wagnerov Ukleti Holandez  ponovno će se izvoditi na pozornici zagrebačkoga HNK u izvornoj produkciji kazališta Theater an der Wien. Riječ je o operi čiju režiju potpisuje francuski kazališni umjetnik Olivier Py pod ravnanjem Nikše Bareze.  Scenograf i kostimograf je Pierre-Andre Weitz, oblikovatelj svjetla Bertrand Killy, a zborovođa je Luka Vukšić. Premijera opere Ukleti Holandez najavljena je za 26. siječnja.

S Holandezom počinje moj posao pjesnika s kojim sam napustio zanatski rad. Ne znam da li se ikada u životu umjetnika dogodila tako radikalna promjena u tako kratkom vremenu, zapisao je Richard Wagner.

Pišući libreto, Wagner je kao ishodišni tekst upotrijebio satiričnu prozu velikoga njemačkoga romantičarskog pisca Heinricha Heinea Uspomene gospodina Schnabelewopskoga, koja obrađuje staru mornarsku legendu o ukletu moreplovcu osuđenom na vječno lutanje morima, donoseći propast svima koje susretne. Uz to se, prema vlastitu priznanju, skladatelj koristio i osobnim neugodnim iskustvima s putovanja Sjevernim morem, od Rige do London, u ljeto 1839 godine. U središtu radnje opere koja se događa u 17. stoljeću na norveškoj obali, Wagnerova je ideja o ženi otkupiteljici, Senti, djevojci koja je spremna svojom nesebičnom ljubavlju izbaviti duh ukleta moreplovca. Iako u operi ima dosta romantičarskih elemenata, Ukleti Holandez  najavljuje sve bitne odlike kasnijih Wagnerovih djela poput Rajnina zlata, Walküre, Siegfrieda i Sumraka bogova.

Povratak Wagnera na scenu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu | Autor : PROMO Foto: PROMO

U predstavi nastupaju: Bastiaan Everink (Ukleti Holandez), Melanie Diener (Senta), Luciano Batinić / Siniša Štork (Donald), Michael Robert Hendrick/ Tomislav Mužek (Georg), Mario Filipović / Ladislav Vrgoč (Donaldov kormilar), Sofia Ameli Gojić / Neda Martić (Mary) te Pavel Strasil (Sotona).

Olivier Py je poznati francuski pisac, glumac i redatelj koji je poslije studija na prestižnome pariškom umjetničkom fakultetu i Akademiji dramske umjetnosti te studija filozofije i teologije debitirao na off-avignonskom festivalu. Od 2007. bio je umjetnički ravnatelj pariškoga nacionalnog kazališta Odéon, a od 2013. umjetnički je ravnatelj kazališnog festivala u Avignonu, usporedno ostvarivši  više od 40 opernih režija diljem Europe.

Program USUSRET PREMIJERI  kojim će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstaviti novu operu održat će se u nedjelju, 21. siječnja u 11 sati. Ulaz je slobodan.

Dodijeljene stipendije humanitarne akcije „Korak u život“ PROMO Dodijeljene stipendije humanitarne akcije „Korak u život“ Opera Ero s onoga svijeta 700. izvedba Ere s onoga svijeta Najuspjelija slavenska opera u žanru komičnog nema premca Branimir Pofuk Stotine ruža za veliku Ružu Pospiš Baldani u divnoj varaždinskoj večeri kada je Hrvatska bila svijet
EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati