Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nagrada publike

Ova nagrada treba biti putokaz svima koji vode kazališta

Nora Krstulović
PIXSELL
15.11.2012.
u 19:15

Da mi je netko rekao da ćemo živjeti od pretplate, rekla bih mu da je lud. Sada je to stvarnost i ova nagrada je i vraćanje duga publici, kaže Nora

Ovih dana u redakciju portala Teatar.hr stižu čak i upiti o tome postoje li pravila odijevanja za dodjeluTeatar.hr nagrada publike  2011./2012. koja će se održati u zagrebačkoj Tvornici kulture u četvrtak 22. studenoga. Nora Krstulović, redateljica i glavna urednica portala Teatar.hr, sa smijehom odgovara da pravila nema. 

Medijsko čudo

– Dva su glavna razloga za pokretanje ove nagrade. Prvi je naša godišnjica – 20. studenoga bit će godinu dana da portal živi isključivo od pretplate čitatelja, što je u našoj medijskoj situaciji pravo čudo. Tražili smo stoga neki način da zahvalimo publici. A drugi je razlog činjenica da se posljednjih godina javlja jako puno disonantnih glasova ne samo kolega kazalištaraca ili novinara nego same publike o regularnosti i smislenosti nekih nagrada. Stoga smo pokušali naći mehanizam koji bi dao “moć” publici. I to je ova nagrada za koju smo uvjereni da će dati potpuno drukčiju sliku o hrvatskom kazalištu – objašnjava Nora Krstulović.

Sama ističe kako je svjesna da ova nagrada ne može biti sasvim točan reprezent situacije. U najgoroj su poziciji one predstave koje ne putuju dovoljno, festivalski projekti (“Prošla su vremena u kojima si je prosječni kazališni gledatelj mogao priuštiti nekoliko dana Splita ili Dubrovnika da tamo pogleda ono što ga zanima”, kaže), ali i one predstave koje se igraju u malim prostorima i vidi ih vrlo malo ljudi. No, ovo je istovremeno jedinstven način da doznamo što to danas publika prepoznaje, a upravo to bi, po Nori, trebala biti i vrlo ozbiljna pomoć ljudima koji danas u nas vode kazališne kuće. Ravnatelji svih kazališta u zemlji, ističe, po imenima pobjednika, ali i svih nominiranih, morali bi shvatiti koliko različitih kazališnih estetika publika želi.

Glasanje završava 21. studenoga, dan prije dodjele nagrada, jer nagrade treba i proizvesti. Tog dana u podne bit će kuvertirana imena pobjednika i znat će ih samo dvije osobe. Tko su slavodobitnici, bit će iznenađenje čak i za voditelje svečane dodjele: glumicu Ninu Violić i redatelja Mirana Kurspahića. 

Gost Darko Rundek

No, Teatar.hr nagrada publike ima i negativne kategorije. O njima Nora Krstulović kaže:

– Bilo nam je jasno da prve godine ne možemo imati sve kategorije, ali smo željeli da barem dvije nagrade budu u duhu kritičnog tona portala Teatar.hr. Kategorija skandala nametnula se sama po sebi, a naše je iskustvo iz proteklih godina pokazalo da postoji golem nerazmjer između marketinške energije uložene u neke predstave i onoga što u konačnici publika dobije. Iz toga je rođena kategorija "Najprecjenjenije produkcije godin"e i dogodilo se da su čak dvije predstave u toj kategoriji, ali i istovremeno u kategoriji "Predstava godine". Ni sanjali nismo da je to moguće, a to očito puno govori o stanju u kazalištu i kako ga doživljava publika – kaže Nora Krstulović.

Svečana dodjela bit će nekonvencionalna zabava u Tvornici, a Nora kaže da joj je izuzetno drago što su se svi otprve odazvali njihovu pozivu da sudjeluju:

– Nastupaju: Iva Visković, kompletan bend iz “Žute crte”, Vili Matula i Igor Pavlica, projekt “Lubenica”, braća Sinkauz, ali i ugledni gosti iz glazbenog svijeta na čelu s Darkom Rundekom, koji jest redatelj, a nastupa sa svojim Cargo triom i još dovodi neke svoje goste. Ulaznice su u prodaji, i to po cijeli od 35 kuna, a sav prihod ide u korist portala Teatar.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije