Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Nov riječki Korzo šetnja je kroz 150 godina povijesti grada. Srest ćete tamo čak i Tita!

Izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” peta je izložba, ujedno i najveća, otvorena u sklopu projekta Rijeke 2020 – EPK u novouređenom Exportdrvu na Delti i na neki način predstavlja izložbeni vrh projekta
31. kolovoza 2020. u 10:19 3 komentara 319 prikaza
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Izložba “Fiume Fantastika: Fenomeni grada” peta je izložba, ujedno i najveća, otvorena u sklopu projekta Rijeke 2020 – EPK u novouređenom Exportdrvu na Delti i na neki način predstavlja izložbeni vrh projekta.

Organ vida Tajnovitom tehnikom mladi hrvatski umjetnik skenira pandemijske intimnosti

Postavljena je u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone, a njen kustos, arhitekt Idis Turato postavio ju je da funkcionira poput šetnje novim riječkim Korzom kroz 150 godina riječke povijesti. Priča je to o Rijeci koja je u tom periodu svoje urbane povijesti radikalno rasla i postala prometno i industrijsko središte. Izložba tumači povijest modernog urbanog razvoja grada i njegove regije prateći utjecaje ekonomskih, političkih i društvenih procesa na arhitekturu grada.

Donosi recentna istraživanja riječke povijesti nastalih pod vodstvom DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci čija je rektorica Snježana Prijić Samaržija na otvorenju okupljenima kazala: – Gradovi postaju središta svijeta, a gradonačelnici oni koji će vladati svijetom. Iz te perspektive počeli smo razmišljati o Rijeci te je izložba središnja po tome što se u nju slijevaju sva naša razmišljanja o Rijeci. Promišljali smo pitanje identiteta Rijeke koja je istovremeno lijepa i ružna, otvorena i zatvorena, tolerantna i kritična. Htjeli smo otkriti što uistinu jest identitet Rijeke i ova je izložba novi način promišljanja gradova i urbaniteta, a vrhunac će biti osnivanje urbanih studija u Rijeci.

Projekcijom filma "Mare" redateljice Andreje Štake otvoren 67. Pulski filmski festival UZ EPIDEMIOLOŠKE MJERE Iz drugog pokušaja otvoren 67. Pulski filmski festival

Izložba se može pogledati do 1. prosinca, a broj posjetitelja ograničen je u skladu s epidemiološkim mjerama. 

intimna ispovijest
Sin popularnog ex-YU glazbenika: 'Tata je od prvih tantijema kupio Porsche, a sada meni ne želi pomoći u karijeri'
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • Kultura:

    Ne moze bez zlocinca. To su lijevo progresivni i napredni.

  • paul-umpe:

    Jeli to onaj koji nije znao o Hudoj jami gdje su zive ljude zabetonirali. Ubio je vise ljudi nego je poginulo od Njemaca i Talijana.

  • šalata:

    Jasno da ništa ne može bez druga Tita nigdje a osobito ne u Rijeci