Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
djelo ive štivičića

Najbolju jugoslavensku seriju svih vremena obožavao je Krleža

Foto: HRT
1/2
15.10.2021.
u 11:17

Autor prve hrvatske dramske serije "Kuda idu divlje svinje" preminuo je u 86. godini. Prisjećamo se kultne priče koja ga je proslavila.

Prva klapa serije "Kuda idu divlje svinje" pala je 14. rujna 1970. godine, a svih deset je epizoda snimljeno za samo 111 radnih dana. Bila je to povijesna, prva hrvatska igrana serija, a s emitiranjem počela je 28. travnja 1971. i postala instant hit. 

Priča scenarista Ive Štivičića oživjela je na malim ekranima diljem Jugoslavije intrigantnu priču o suparničkim krijumčarskim bandama u Zagrebu četrdesetih godina. Glavnu ulogu, Crnog Roka, tumačio je legendarni Ljubiša Samardžić, a glumačku ekipu činilo je čak sedamdesetak profesionalnih glumaca, među kojima i Fabijan Šovagović (Mile Vrbica), Ivo Serdar (Šojka), Mladen Crnobrnja (Plik), Miodrag Lončar (Lujo), Gordan Pičuljan (Šarac), Jovan Ličina (Veriga), Svetlana Bojković (Vera), Ilija Džuvalekovski (Profesor)... 

Neobičan naslov serija je dobila zbog sposobnosti glavnih likova da vješto zaklanjaju svoje tragove - poput divljih svinja.

No, serija o ratnom razdoblju u kojoj su partizani tek sporedni likovi, bila je u opasnosti da bude proglašena ideološki neprikladnom, a od te sudbine spasio ju je nitko drugi doli Miroslav Krleža. 

Sam autor serije Ivo Štivičić otkrio je trik pomoću kojeg je serija prikazana političaru Vladimiru Bakariću, koji se oduševio jednom epizodom:

- Počelo je s Krležom. Obojica su gledali seriju. Krleža je samoinicijativno pogledao seriju u društvu filmskih radnika, a mislim da ga je na to potaknuo Krležin prijatelj, tadašnji generalni direktor TV Zagreb Ivo Bojanić. Krleža je bio oduševljen serijom, to nije krio, i oduševljenje je iskazao pred svima. Sutradan su napravili projekciju za Bakarića, na njegov zahtjev. Prikazana mu je epizoda koja mu je vjerojatno dirnula memoriju, a to je odlazak iz crkve kroz kukuruzište u partizane. Tom je epizodom bio oduševljen. Nije inzistirao da gleda ostalo. Rekao je: "Vjerujem da je takva čitava" - kazao je Štivičić. 

Foto: HRT

O seriji je četrdeset godina nakon emitiranja snimljen i kratki dokumentarni film "Kako je nastajala serija Kuda idu divlje svinje", a 2013. godine izdana je i knjiga Silvija Mirošničenka "Kuda idu divlje svinje" u kojoj se autor bavi fenomenom te serije. 

Prije nekoliko godina u velikoj internetskoj anketi beogradskog Danasa, "Kuda idu divlje svinje" odabrana je između 45 serija i proglašena najboljom jugoslavenskom serijom svih vremena. 

– Serija je snimana u turbulentnim vremenima. Manje je poznato da je njen urednik bio Vlado Gotovac, s kojim sam dijelio istu sobu na televiziji. Serija je dobila brojne nagrade na festivalima u Bledu, Neumu, Portorožu. U Bledu su nagrađeni svi osim mene. Kako je snimana kao klasičan film na 35 milimetara, prikazana je i na filmskom festivalu u Nišu. U Makedoniji su neke epizode prikazivane i u kinima, a kako čujem, tehnička kvaliteta serije i danas je izvrsna. Sada se radi i prijevod na albanski kako bi bila prikazana i na Kosovu, a cijelo je vrijeme prisutna u svim državama bivše Jugoslavije – kazao je Štivičić povodom tog važnog priznanja.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:14 15.10.2021.

Serija bje dobra. Ostao mi je u sjećanju izvanredni Fabijan Šovagović ulogom Mile Vrbice.

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
13:36 15.10.2021.

Odlična serija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije