Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONCERT

Martha Argerich i Miša Majski u 'Lisinskom': Kad se sijede glave slože, sve se može

19.11.2008.
u 16:37

Caricom i kraljicom pokazala se pijanistica Martha Argerich (Buenos Aires, 1941) na zajedničkom koncertu s violončelistom Mišom Majskim kojega hrvatska publika itekako dobro poznaje s relativno čestih gostovanja i u Zagrebu i na Rachlinovu festivalu u Dubrovniku. Argerich je za klavirom od svoje treće godine, već s osam svira Prvi Beethovenov koncert, a sa šesnaest pobjeđuje na uglednom međunarodnom natjecanju u Ženevi.

Već je više od šest desetljeća kontinuirano za klavirom pravi raritet, a Argerich voli svirati u društvu pa je tako u Zagrebu bila posljednji put godine 1999. s pijanistom skladateljem.

Kako se prepoznati?
Rijetka prilika da se ponovo, ili prvi put, čuje legenda napravila je u “Lisinskom” rijetko viđenu gužvu kad je i posljednje mjesto i na podiju ispunjeno i jedan od onih rijetkih koncerata nesvakidašnje kreacije koji i dugogodišnji posjetitelji nabrajaju na prste.

Još je veće čudo da su Argerich, nesklonu intervjuima i pričanju pred publikom, nakon koncerta uspjeli dovabiti na podij. S Mišom Majskim surađuje već tridesetak godina, iza njih je bogata diskografija i oko 150 koncerata, za pedagogiju nije dovoljno organizirana, sama sebe ne prepoznaje na snimkama, Argerichi su u Argentinu došli vjerojatno iz Katalonije iako je čula da i ovdje postoji to prezime, reći će.

Kraljevsko zvučanje
Svog će šarmirajućeg partnera za violončelom Argerich već u Beethovenovim Varijacijama na Mozartovu temu iz Čarobne frule dovesti u red. Raspon zvučanja klavira gotovo je nevjerojatan, lakoća sviranja jedinstvena kao da bi se mogla nastaviti i cijelu noć, ali tu ne nedostaje istinskog unutarnjeg intenziteta kako u rapsodičnoj i zaigranoj Griegovoj Sonati tako i u tihoj eteričnoj i nestvarnoj molitvi stavka Slava vječnosti Kristovoj iz Messiaenova Kvarteta za kraj vremena.

Doista, kraj vremena i ledena ravnica Larga kao i eksplozija u Šostakovičevoj Sonati. Kad se sijede glave slože, sve se može, zajedno s dva izdašna dodatka iz Chopinove Sonate i Schumannovih fantastičnih komada.


Isplatila se prIlika mladima

Čini se da je odličan potez dvorane “Lisinski” da u svom ciklusu studentima Muzičke akademije uz indeks karte prodaje za samo deset kuna da sjednu na prva prazna mjesta. Takva se prilika za rijetki nastup Marthe Argerich sigurno ne propušta. A kakva je uopće navala bila pokazuje i podatak da je ponestalo tiskanih programa. “Drugi put morate biti brži”, poučila nas je djevojka na ulazu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije