Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Primadona u palači

Kod Renate Pokupić nema mjesta za opernu samoreklamu

renata pokupić u palači gvozdanović
antonio bronić/pixell
14.06.2011.
u 14:37

Ugledna hrvatska mezzosopranistica Renata Pokupić nastupila je u palači Gvozdanović u pratnji uglednih svirača. Ciklus koncerata u palači Gvozdanović namijenjen je obnovi raskošne palače o kojoj skrbi MUO.

Veliku gužvu u gornjogradskoj palači Gvozdanović, kojoj treba cjelovita obnova, izazvao je dobrotvorni koncert hrvatske mezzosopranistice Renate Pokupić. Rijetku prigodu nije propustio ni predsjednik Republike Ivo Josipović. A podravska primadona nastupila je uz vrsne glazbenike i prepoznatljivi barokni repertoar. Tako je umjetnički voditelj ansambla koji je okupio spretni šišmiš Zlatko Madžar bio ugledni violinist Jorge Jiménez, koji je nastupio besplatno, kao i ostali sudionici programa Tanja Tortić, Vlatka Peljhan, Nika Zlatarić, Helena Babić i Pavao Mašić. A namjena koncerata je već poznata: stavljanje palače Gvozdanović, o kojoj skrbi Muzej za umjetnost i obrt, u pogon – danju muzejski, a noću koncertno-poetsko-kulturni. A Renata Pokupić je, nakon Maxa Emanuela Cenčića i Martine Filjak, potvrdila status hrvatske glazbene zvijezde. Doduše, u koncertno-plesnoj dvorani građanske palače, koja podsjeća na prohujala vremena, bilo je prevruće pa je trebalo češće i pažljivije uštimavati gudačke instrumente, što nije zasmetalo kvaliteti koncerta. Osobito se to odnosi na pjev stalne gošće prestižnih svjetskih opernih kuća u kojima izvodi barokni repertoar. Tako je i za gornjogradske večeri Renata Pokupić, koja na repertoaru ima jedanaest Händelovih uloga, otpjevala pet maestrovih arija iz opera ““Imeneo”, “Ariodante” i “Rinaldo”. I u svojem pjevu ponovno dokazala i iznimnu pokretljivost glasa i rijetku uživljenost u interpretaciju u kojoj nema mjesta za glasovne eksperimente i furiozno operno samoreklamiranje. Renata Pokupić je pjevačica potpuno posvećena skladatelju.

Komentara 2

BU
bubimima
19:22 14.06.2011.

Dio ulaznica za tzv.“donatorski“ koncert prodavao se po 300Kn, a dio je poklonjen „kremi“. Za one, koji su kupili ulaznice kako bi slušali u Zagrebu rijetko izvođene Handlove arije, nije bio osiguran stolac za sjedenje, niti prostor u dvorani uu kojoj su nastupili glazbenici, a niti besplatni raskošno otisnuti program. „Krema“ je sjedila na poimenično rezerviranim stolicama, na najboljim pozicijama, i očigledno višestruko se opskrbila tiskanim programom. Unatoč tome, vrlo dobra Renata Pokupić skoro je ostala bez aplauza jer „krema“ nije prepoznavala kraj arije. Budući da nema informacija o prikupljenim sredstvima, pitam se nije li ovaj koncert bio mukte zabava za organizatore i njihove „kremaste“ prijatelje.

DU
Deleted user
23:24 15.06.2011.

Sva sreća da postoji tv kanal Mezzo pa se Renatu Pokupić može vidjeti i čuti češće. Nadam se da je televizija snimala koncert koji će davati sigurno iza ponoći ili rano u jutro tako da većina nacije neće ni znati za taj događaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije