Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kerekesh Teatar u Varaždinu pokreće projekt izgradnje Kulturnog centra

Kulturni centar imat će oko 1200 četvornih metara i služit će za sve vrste izvedbenih umjetnosti, radionice i društvena događanja u dvije dvorane
29. siječnja 2021. u 07:41 0 komentara 271 prikaza
Kerekeši

Nakon dvije godine uvjeravanja gradske vlasti da je takav objekt potreban Varaždinu, u realizaciju ide projekt gradnje Kulturnog centra Kerekesh Teatar.

VARAŽDIN Čehok: 'Obnovom sinagoge vraćamo dug vrijednoj zajednici koja je ostavila trag'

- Predložili smo Gradu Varaždinu više od deset lokacija, no upravo najkvalitetnija ideja došla je od strane gradonačelnika Ivana Čehoka, a to je lokacija iza zgrade bivšeg Centra Tomislav Špoljar, između Elektrostrojarske škole i sportske dvorane Graberje. Kazališna družina Kerekesh Teatar i partnerska firma Keraktiv d.o.o. plaćat će godišnju naknadu Gradu Varaždinu za pravo građenja prema službenoj procjeni vrijednosti nekretnine - kaže Jan Kerekeš. Kulturni centar imat će oko 1200 četvornih metara i služit će za sve vrste izvedbenih umjetnosti, radionice i društvena događanja u dvije dvorane. Glavna dvorana imat će 444 sjedećih mjesta, odnosno 1500 stajaćih, a cabaret scena 100 sjedećih mjesta. Uredit će se i ljetna pozornica.

Od kazališnih, dramskih i filmskih programa Kerekesh Teatar će nastaviti s organizacijom najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj "Tjedna smijeha" u trajanju od deset dana, kao i ljetne kazališne manifestacije "Varaždinske kazališne večeri" koje će također trajati deset dana. Svakog mjeseca organizirat će dvije izvedbe predstava za odrasle i dvije predstave za djecu i mlade gostujućih kazališta iz cijele Hrvatske. Organizirat će, najavljuje Jan Kerekeš, i FAKIN, festival amaterskih kazališta iz naroda u trajanju od šest dana te dramske radionice. - Svakog ljeta organizirat ćemo i Varaždinski festival filma i filmske glazbe, prvo biti za hrvatske filmaše i glazbenike, a kasnije se nadamo i međunarodnom izdanju - ističe. Svaki mjesec imat će i jednu večer stand-up komedije.

Data centar Varaždin Investicija oko 20 milijuna eura Čehok: U Varaždinu će se graditi najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Za folklorni i plesni sadržaj bit će zaduženi Centar tradicijske kulture i Plesni klub Feel, organizirat će se likovna događanja,  a u Kulturnom centru djelovat će i logopedi, psiholozi i predavači koji će pomoći u usmjeravanju mladih osoba, jačanju njihovog samopouzdanja i stvaranju kreativnih i zrelih ljudi.

Kulturni centar će na ulazu u zgradu imati natkrivenu terasu i ugostiteljski dio.

- Nakon idejnog projekta pripremit ćemo glavni projekt i dokumentaciju za građevinsku dozvolu, nakon koje bismo počeli s radovima, a istovremeno s prijavom na natječaj EU fonda za infrastrukturu i nacionalnu crowdfunding kampanju koja će trajati do završetka radova do druge polovice 2022. godine - ističe Kerekeš.

psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.