Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Investicija oko 20 milijuna eura

Čehok: U Varaždinu će se graditi najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj

Data centar Varaždin
Foto: Grad Varaždin
1/3
11.01.2021.
u 19:03

Izgradnjom podatkovnog centra od 2000 četvornih metara visoko-specijaliziranog IT prostora i preko 4MW IT energije, tvrtka će ostvariti jedan od najvećih projekata u Europi tog tipa

U gospodarskoj zoni Brezje pokraj Varaždina gradit će se najveći i najmoderniji podatkovni centar u Hrvatskoj, najavili su u Gradu. Centar će graditi tvrtka Cratis koja se javila na javni natječaj za prodaju zemljišta u toj zoni i ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 četvornih metara.

- Ostvaruju se naši planovi da u Brezju oformimo jednu od najvećih gospodarskih zona u kojoj će se razvijati informatička industrija. Varaždin zbog svoje pozicije i infrastrukture ima sve potrebne preduvjete za takav razvoj. Takvi projekti imat će presudnu ulogu u budućnosti uzmemo li u obzir obrazovanje i kasnije zapošljavanje mladih, visokoobrazovanih ljudi - rekao je gradonačelnik dr. sc. Ivan Čehok.

U pismu namjere koje je Matija Grabar, predsjednik uprave tvrtke, uputio Gradu, navodi se da planiraju uz data-centar izgraditi i kampus koji bi svojom infrastrukturom i lokacijom u budućnosti trebao privući interes velikih domaćih i stranih korisnika, i to na način da im se uz sve potrebne uvjete omogući useljavanje u sobe podatkovnih centara prema njihovoj mjeri.

Izgradnjom podatkovnog centra od 2000 četvornih metara visoko-specijaliziranog IT prostora i preko 4MW IT energije, tvrtka će, najavljuje, ostvariti jedan od najvećih projekata u Europi tog tipa, za koji su već interes iskazali globalni klijenti, čime se Varaždin postavlja na svjetsku mapu ICT industrije.

- U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra, a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih tri do pet godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura - ističu u Gradu.

Tvrtka ima 22 zaposlenih, a zajedno sa sestrinskom tvrtkom City Connect više od 100 na području Grada Varaždina.

Komentara 2

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
02:46 12.01.2021.

Data centar se ne gradi u potresnom , poplavnom i podrucju ss exttremnom klimom , zbog velike potrosnje struje za hladenje ljeti , grijanje zimi , zato je izabrana Irska koja nema temperaturnih šokova , nema zabiljezenih potresa , velikih poplava , jakih vjetrova i naravno snijega , te ratne ili migrantske ili teroristicko sigurnosne ugroze kao Hrvatska

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
02:40 12.01.2021.

20 MIL € data centar ima svako selo u EU , recimo ove godine Microsoft u Irskoj je izgradio jedan za 900 mil € ,,a jos 5 velikih se gradi za Amazon i druge firme , al eto Cehokov od 20 mil najveci u svijetu , Irska drzava je ulozilo preko 50 milijardi € bespovratno kao subvencije data centrima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije