Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sean Connery

Glumačka veličina jača od Jamesa Bonda

sean connery
Foto: Mehdi Taamallah/Press Association/PIXSELL
26.08.2015.
u 18:00

Među najveće zvijezde upao je kao agent 007, ali mnogim je ulogama nadmašio taj serijal

Sean Connery jedan je od onih glumaca koji pokazuju da imati velike i legendarne uloge ne znači nužno biti obilježen njima za cijeli život.

Sean Connery prvi je i za mnoge jedini James Bond.

Prvi Bond

Ovo jedini najčešće je generacijska stvar; jednostavno, onaj tko je glumio legendarnog tajnog agenta 007 u trenutku kada ste počeli pratiti serijal najčešće je postajao „pravi" James Bond – ako niste imali baš tu nesreću da ste se u serijal uključili u trenutku kada ga je tumačio Timothy Dalton.

No, činjenica ostaje da je Connery bio prvi Bond i da je te 1962. godine prvim filmom u najdugovječnijem serijalu – „Dr. No" – iskočio među A zvijezde.

Dotad nije bio baš posve nepoznat. Imao je dosta zapaženih uloga u TV serijama, a godinu dana prije Bonda stekao je priličnu popularnost i ugled u BBC-jevim produkcijama „Pustolovna priča" i „Anna Karenjina", filmu snimljenom prema slavnom Tolstojevu romanu u kojem je bio partner tada vrlo popularnoj Claire Bloom.

S uočljivo uzlaznom karijerom i željan različitih izazova, nije se želio vezati za serijal o tajnom agentu u službi britanske kraljice, ali je na kraju prevladao razum i svijest o tome koliko mu Bond, bude li uspješan, može pomoći u karijeri. I danas je tu gdje jest, svijet proslavlja njegov 85. rođendan prisjećajući se njegove karijere i osobnosti koja je često čvrstinom znala plijeniti pozornost i izvan ekrana.

Sean Connery rođen je 25. kolovoza 1930. godine u Edinburghu.

Odrastao je u ne baš najboljim uvjetima jer mu je majka bila čistačica, a otac radnik i vozač kamiona. S trinaest godina napustio je školu kako bi radio i pomagao obitelji da preživi, ali s obzirom na to da nije imao nikakvih kvalifikacija, dobivao je poslove najniže vrste i, shodno tome, tražio za sebe bolji put, bolju budućnost.

Pomislio je jednom da bi to mogla biti britanska mornarica, ali je iz nje izašao tri godine kasnije s časnim otpustom i, kako je kasnije svjedočio, čirom na želucu.

Nakon što se vratio u Edinburgh, imao je puno više sreće kada je pokušao živjeti od svojih fizičkih predispozicija.

Bio je tjelesni čuvar, kasnije i model, pa je čak i osvojio treće mjesto na natjecanju s Mr. Universe davne 1953. godine. Bio je i dobar nogometaš, a onda se prijavio na audiciju za mjuzikl „South Pacific". Mala epizoda koju je tamo odigrao bila je velika prekretnica njegova ranog života: tada je morao odlučiti hoće li postati profesionalni nogometaš ili glumac. Dilemu je razriješila činjenica da profesionalni život nogometaša traje znatno kraće nego karijera glumaca.

Zbog uloge u plesnom zboru „South Pacifica" počeo je uzimati satove plesa i scenskog pokreta. Zahvaljujući toj predstavi otvarali su mu se osobni pogledi na glumu kao profesiju, a tada stižu i prve konkretne ponude za televizijske uloge.

Za ulogu u prvom filmu o Jamesu Bondu bile su presudne njegove fizičke predispozicije, ali i ono nešto suptilno u njemu što ga je, barem prema riječima producenta Harryja Saltzmana, izdvajalo od „muške animalnosti" tadašnjih velikih zvijezda poput, primjerice, Burta Lancastera i Kirka Douglasa.

Film „Dr. No" donosi mu munjevit svjetski uspjeh zahvaljujući kojem se Connery zadržao u prvom valu serijala s još četiri nastavka. Slijedili su: „Iz Rusije s ljubavlju" (1963.), „Goldfinger" (1964.), „Thunderball" (1965.) i „Samo dvaput se živi" (1967.) Nakon neuspjelog izleta s Georgeom Lazenbyjem koji se zadržao u samo jednom nastavku, „U službi njezina veličanstva" (1969.) koji, uzgred budi rečeno, nije bio uopće toliko loš koliko mu je loša reputacija, Connery se ponovno vratio ulozi agenta 007 filmom „Dijamanti su vječni" (1971.).

Nakon tih filmova godinama je živio u sjeni legendarnog agenta, a razvoju njegove daljnje karijere pomoglo je to što je u godinama koje su slijedile tvrdoglavo inzistirao na tome da glumi uloge koje ga zanimaju, a ne nužno one koje će mu donijeti više novca, ili one koje mu se uklapaju u već stvoreni imidž. Upravo zbog takvog stava danas se može pohvaliti s nekoliko nezaboravnih uloga koje su posve izmicale sjeni Jamesa Bonda.

Uz karakterističan – žene će reći bogomdan – fizički izgled, karakteristično mu je obilježje snažan škotski naglasak.Glumio je u više od šezdeset filmova, posljednji put u „Ligi džentlmena" iz 2003. godine, ostavši jedan od rijetkih živućih glumaca i legendi staroga kova.

>>Sean Connery mogao bi se pojaviti kao James Bond na Oscarima

>>Slavni Sean Connery stiže na rođendansko slavlje u Beograd

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije