Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Kako se drže zagrebačka kazališta nakon potresa?

Brojna zagrebačka kazališta nalaze u samom centru grada te su stradala u potresu.
23. ožujka 2020. u 13:18 1 komentara 287 prikaza
Foto: pixsell

Sva ključna zagrebačka kazališta nalaze se u strogom centru grada, a sada znamo da su i u potresno najugroženijem dijelu grada, što je razumljivo kada se uzme u obzir kada su građene zgrade u kojima “stanuju” kazališta. No, izgleda da su se sve umjetničke muze okupila kako bi se Talija, čim prođe koronavirus, vratila na scenu. 

posljedice potresa Muzej za umjetnost i obrt pretrpio velika oštećenja

Po onome što sada znamo najgore su posljedice na Komediji i Gavelli. U Gavelli još nemaju preciznu procjenu stanja, ali su nam javili da su se na krov upravne zgrade kazališta, ona koja izlazi na Frankopansku ulicu, urušila dva stara dimnjaka i dio bočnog zida potkrovlja zgrade susjedne Ugostiteljske škole. Komedija na Kaptolu ima dvije zdrade, onu glavnu (Kaptol 9), u kojoj su scena, gledalište i garderobe umjetnika i onu upravnu na broju 27. Tehnički direktor kazališta Tomislav Ruszowski objašnjava:

- Ugodno nas je iznenadila naša kazališna zgrada. U njoj je nekoliko pukotinma na žbuci, sve u svemu srednje teška oštećenja. Očito ju je spasilo to što je rekonstruirana uoči Univerzijade 1987. godine. No, upravna zgrada na Kaptolu 27 je jako oštećene. Nisam statičar, ali čini se da u njoj više nećemo raditi.  

Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-a kaže da kazalište nema velikih oštećenje, tek ponegdje napukla žbuka. O stanju u Kerempuhu i Vidri razgovarali smos ravnateljem Romanom Šuškovićem Stipanovićem i on kaže da su oba kazališta dobro:

posljedice potresa Srušeni tornjevi zgrade Kolmar, oštećen Sabor i Banski dvori

- Komisija je jučer popisala oštećenja u Kerempuhu, ali to su sitnice: malo žbuke, knaufa, prevrnuti stolovi o foyeru... Naši stupovi stoje. Kako se držimo svih pravila ponašanja u epidemiji, u zgradu ulaze po dva čovjeka i opremljeni su svom zaštitom. Na taj način ćemo dan kasnije pregledati i kotlovnicu, rekao je ravnatelj, te dodao da je Vidra također u dobrom stanju nakon potresa, a te su ga vijesti iznenadile jer je čuo da je susjedna zgrada u kojoj se nalazi Savez sljepih, jako oštećena. 

Čuli smo se i sa ljudima iz nezavisne scene koji imaju svoje prostore, i doznali da su i Teatar Exit i Histrionski dom prošli su većih oštećenja: 

- Na prvi se pogled čini da nije ništa dramatično, vidljive štete nema, ali naravno svoje moraju reći i statičari, rekao nam je Matko Raguž, ravnatelj Exita. 

Bazilika Srca Isusova nakon potresa obavijest ministarstva kulture Oštećena zagrebačka katedrala i niz sakralnih objekata u Zagrebu

I naravno, Hrvatsko narodno kazalište. Po riječima intendantice Dubravke Vrgoč, ima nešto popadale žbuke i nekliko pukotina, ali ništa što bi ugrozilo samu zgradu i budućnost Drame, Opere i Baleta. (br)

 

Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
  • trubio:

    I gdje ćemo sad gledati Uršu Raukar, Almu Pricu, Renea Bitorajca i Frljićeve predstave s prđenjem i vađenjem zastava iz vagine?