Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obavijest ministarstva kulture

Oštećena zagrebačka katedrala i niz sakralnih objekata u Zagrebu

Bazilika Srca Isusova nakon potresa
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
22.03.2020.
u 14:05

Ministarstvo kulture poslalo je obavijest o oštećenjima kulturno-povijesne baštine nakon niza potresa koji su jutros pogodili zagrebačko područje. Obavijest prenosimo u cijelosti.

Niz potresa uzdrmao je Zagreb i sjeverozapadni dio Hrvatske u nedjelju ujutro. Ovakav niz izrazito jakih podrhtavanja doveo je do niza oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini kako na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima tako i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

Prema prvim informacijama s terena u potresu koji je jutros zatresao Zagreb oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio stropa svetišta. Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj gdje se urušio strop, a u podrhtavanju tla oštećena je i crkva u Čučerju župe Pohoda Blažene Djevice Marije, ali i Župa Svih Svetih u Sesvetama.

Ministarstvo kulture će u suradnji sa stručnjacima Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba, ali i stručnjacima iz svih drugih konzervatorskih odjela unutar Ministarstva kulture koordinirati pregled stanja i stupanj oštećenja kako na području Grada Zagreba tako i na području ostalih županija koje su pretrpjele oštećenja uzrokovana ovim nizom potresa. Procjena će se vršiti temeljem preporuka i smjernica koje će se uskladiti i s uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite RH i preventivnim mjerama djelovanja protiv COVID-19 virusa, a sve u cilju zaštite života i zdravlja ljudi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije