Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOVI Kako nadoknaditi četiri milijuna kuna?

Hrvatska premijera mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi" 
za spas sezone osječkog HNK

16.11.2011,Osijek - Odrzan svecani program obiljezavanja 20. obljetnice ratnog stradanja HNK u Osijeku.Bozidar Snajder intendant HNK Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Marko Mrkonjić/PIXSELL
31.08.2015.
u 21:43

Na dramskom repertoaru naći će se i "Moć zemlje", popularni naslov hrvatskog pučkog pisca Janka Matka, u režiji Želimira Mesarića

Izveden je u 60-ak zemalja, ali nikada u Hrvatskoj. Mjuzikl "Moje pjesme, moji snovi" bit će, vjeruju, pravi hit iduće sezone u HNK Osijek. Premijera se planira u travnju.

– Svi se plaše tog mjuzikla zbog sedmero dječice na početku. No, Osijek ima, smatram, najbolji dječji zbor u zemlji, "Zumbiće" – kaže intendant Božidar Šnajder. Nemalen je iznos trebalo izdvojiti za autorska prava, a kazališni je proračun ove godine srezan za čak četiri milijuna kuna.

– Umjesto sedam predstava, radit ćemo ih pet, tri dramske i dvije operne. No, "pokrit" ćemo se simfonijskim koncertima, a i naslovi su atraktivniji – ističe Šnajder.

Tako će dječji zbor zapjevati i u "Tosci", opernoj premijeri zakazanoj za 30. listopada u režiji Ozrena Prohića.

Prva dramska premijera, u režiji Želimira Mesarića, bit će "Moć zemlje" hrvatskog pučkog pisca Janka Matka. Osječki će glumci zaigrati i Čehovljeve "Tri sestre" te, kako je najavljuju, pravu komercijalnu komediju "Sluga dvaju gospodara".

Gleda se i u dalje u budućnost pa je već u nastajanju dramatizacija romana Marije Jurić Zagorke "Vitez slavonske ravni", a za jesen 2016. planira se i povratak, nakon pola stoljeća, junačke opere "Porin".

Oko 40.000 posjeta izbrojio je lani osječki HNK.

– Građani jedva imaju za kruh pa smo zadovoljni brojem gledatelja. U najboljim godinama, poput 2013. kada smo dobili silne nagrade Hrvatskog glumišta, gledanost je bila 59.000. Nakupimo li ove godine 50.000, bit će jako dobro – zaključuje intendant.

Uz to, Grad i Županija obećavaju da će, od oduzeta četiri, u kazališnu blagajnu vratiti bar dva milijuna kn.

>> Preminula zvijezda filma 'Moje pjesme, moji snovi'

Komentara 1

B7
b7
07:58 02.09.2015.

Izbor naslova neće pomoći , J.Matko , ta tko će to gledati . Zašto mislite da je publika u vašem gradu bedasta ?Cijenim Zagorku ,ali dajte , kome se vaše kazalište obraća , i posljednja generacija penzionera neće to gledati .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije