Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žene kao objekti

Fatalne žene i prsate ljepotice na slikama Nikoline Ivezić

'Nikolina ivezic - iz ciklusa Bang! Bang! radovi u Galeriji Koprivnica'
''
25.05.2010.
u 14:39

Nikolina Ivezić dosljedna je poetici pop arta i trash-kulture kao izražajnog jezika kojim ovaj put progovara o krajnje ozbiljnim temama.

Atraktivna, neobuzdana, samouvjerena, često pretjerano izazovna i svojeglava prsata ljepotica - javlja se kao glavni lik na slikama zagrebačke akademske slikarice Nikoline Ivezić (r. 1970.). Četrdeset i pet slika fatalnih žena iz ciklusa “Bang! Bang!” predstavljeno je na samostalnoj izložbi u gradskoj Galeriji u Koprivnici do 14. lipnja. Uz ponešto pretjerivanja i prenaglašavanje seksualnih atributa umjetnica je naslikala seriju obdarenih, prsatih koketa kakve su najčešće hvaljene u snovima i magazinima za muškarce. Prema riječima Draženke Jalšić Ernečić, ravnateljice Muzeja grada Koprivnice, Nikolina Ivezić dosljedna je poetici pop arta i trash-kulture kao izražajnog jezika kojim ovaj put progovara o krajnje ozbiljnim temama međuljudskih odnosa, preciznije odnosa prema ženi-objektu od koje se na početku 21. stoljeća očekuje ljepota, stil, seksepil i poduzetnost, dok osobnost i pamet najčešće nisu uvjeti ženske uspješnosti i dio mita o svemogućim (nad)ženama. Prepoznatljiv način oblikovanja i prenošenja umjetničkog svjetonazora u kojem su osnovni motivi naglašeno zaobljene i prsate ljepotice (u ciklusu nema ni jedne plavuše!) uglavnom preispituje dvije krajnosti: ženu-žrtvu i ženu-nasilnicu. Uglavnom su to fatalni likovi prekrasnih žena s unaprijed predodređenim ulogama, stereotipima i frazama. (doj)

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije