Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modni ormar u MUO-u

Etnonaslijeđe Hrvatske i svijeta prevedeno je 
na ultramoderni jezik

Etno kao glavna inspiracija
Foto: arhiva MUO
27.11.2013.
u 12:30

Predstavlja se 15 dizajnera i četvero autora nakita – Ivana Midžića, Marija Nokaja, Luku Petrinjaka i Dijanu Sokolić

Narodni vez Vojvodine odlično se uklopio u modne ideje Ivane Bakal, koja se ubraja među etablirane hrvatske modne dizajnere i autore nakita izložba kojih se otvara večeras u Muzeju za umjetnost i obrt, a dio je ovogodišnjeg Modnog ormara TTF-a. S više ili manje vidljivih tragova etnoinspiracije u svom se modnom dizajnu, predstavlja se 15 dizajnera i četvero autora nakita – Ivana Midžića, Marija Nokaja, Luku Petrinjaka i Dijanu Sokolić. Izložbu su jučer vidjeli novinari i ona je – prekrasna!

Koliko je autora, toliko je priča ugrađeno u modni izričaj odabranih dizajnera. Dženisa Pecotić i Emina Kušan izložile su veliku tekstilnu formu na kojoj je oslikan istarski kažun. Dekonstruirani model pokraj ovoga, jasan je apel za očuvanje te male kamene kućice.Gotovo je nemoguće pogoditi da Igor Galaš pletivom interpretira slavonsku nošnju. No kad vam to objasni, onda lako uočavate kako se tu tradicijski plise pretvara u valove crne čahuraste pletene haljine s upletenom keceljom u zlatastoj boji. Izvor je tu narodni, ali je model hipermoderan.

Na taj su način etnopoticaje koristile i I-gle, Tomo Jerčić, Igor Dobranić, Nada Došen, Milena Rogulj (inspirirana afričkim etnom). Melita Čoga prevela je naslijeđe sakralne arhitekture na kostimografski način. Sanja Jakupec dala je indijansku vjenčanicu s resama koja, kad se raskrile ruke, podsjeća na orlov let. Sandra Škaro išla je tragom spajanja nespojivog u odjeći Fride Kahlo. Zadivljujući je i svijet kukaca dan u pokrivalima za glavu Ane Fucijaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije