Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
serija "Strike"

BBC se ispričao J.K. Rowling pa se ipak snima priča o ubijenoj autorici optuženoj za transfobiju

LAURENCE CENDROWICZ/BBC
13.03.2023.
u 09:39

J. K. Rowling tvrdi kako njen motiv nisu bile optužbe da mrzi transrodne osobe

Za mnogobrojne ljubitelje kriminalističkih serija koje (posve različito od Amerikanaca) rade Britanci s BBC-ja stižu odlične vijesti. Ta će ugledna medijska kuća – nakon što se nekoliko puta ispričala J. K. Rowling, književnici koja je i dalje u cijelom svijetu najpoznatija kao “mama” Harryja Pottera, zbog tvrdnji kako je transfobična – snimati šestu sezonu TV serije “Strike”. Riječ je o seriji koja nastaje prema kriminalističkim romanima koje J. K. Rowling objavljuje pod pseudonimom Robert Galbraith, a koje poznaju i vole i hrvatski čitatelji.

Riječ je o sjajnim, za 21. stoljeće pomalo netipičnim, kriminalističkim romanima, u kojima je glavni istražitelj Cormoran Strike, veteran rata u Afganistanu, u kojem je teško ranjen, nakon čega mu je amputirana potkoljenica. Kako je u vojsci bio vojni policajac, nakon oporavka Strike, razorenog privatnog života, započinje karijeru privatnog istražitelja i uspješno rješava najzamršenije slučajeve. U tome mu pomaže Robin Ellacott, koja od tajnice postaje njegova partnerica u agenciji, a sudeći po svemu što smo do sada pročitali i vidjeli – ima tu i velike ljubavi.

Sama J. K. Rowling jedan je od izvršnih producenata ove serije te je jasno da ima velik utjecaj (i kontrolu) nad vizualnom inačicom svojih romana. A sada njeni obožavatelji nestrpljivo čekaju početak snimanja nove, šeste sezone serije, prema romanu “The Ink Black Heart” (“Crno srce od tinte”), koji je šesti nastavak o Strikeu i donosi nadasve zanimljiv zaplet, za koji autorica tvrdi da nije reakcija na aktualne događaje u kojima je ona javno osuđivana kao mrziteljica transrodnih osoba. Naime, priča počinje ubojstvom karikaturistice Edie Ledwell, koja je pronađena mrtva nakon što se podigla velika buka oko nekih njenih radova, koji su, među ostalim, okarakterizirani kao transfobični. Naravno, u glavne se uloge vraćaju Tom Burke i Holliday Grainger, a uz to je dovoljno reći da je prethodna sezona “Nemirna krv” u britanskim medijima opisana kao jedan od najboljih “proizvoda” BBC-ja.

Komentara 2

DU
Deleted user
16:48 15.03.2023.

Zasto? I koji naziv bi tebi odgovarao?

LI
liliZG
15:36 15.03.2023.

ne čitam pottera, niti sam obožavateljica lika i dijela iste,... no slažem se u jednom.... ja nisam osoba koja menstruira, ja sam žena..... ostali koji to nisu , neka nađu neki drugi naziv za svoje stanje tijela i uma...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije