Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dirljiva izbjeglička priča

Iračka obitelj izgubila mačka u Grčkoj na putu prema boljem životu – dobri ljudi ujedinili ih 4 mjeseca kasnije

kunkush
Foto: screenshot/outube
22.02.2016.
u 15:20

Kunkushova/Diasova priča privukla je pozornost međunarodnih medija poput ABC-ja i njemačkog Focusa, između ostalih, koji su pisali o izgubljenoj obitelji.

Nevjerojatna priča dogodila se na izbjegličkoj ruti iz Iraka do Norveške. Majka s petero djece bježala je iz iračkog Mosula, a sa sobom su poveli mačka Kunkusha. Unatoč dugom, opasnom i teškom podvigu, odlučili su se na to. Nosili su ga u košari. S njima je prešao tursku granicu, a uz pješačenje, obitelj je s vremena na vrijeme putovala vlakom i autobusom.

Kunkush se sve vrijeme primjereno ponašao čak i dok su plovili gumenim čamcem na putu do Grčke; no, čim su se domogli otoka Lezbosa, prepao se i pobjegao. Nestao. Bilo je to krajem lanjskog listopada. Petero djece između 9 i 18 godina nije moglo zaustaviti suze. Obitelj ga je tražila, kao i volonteri nekoliko sati. Očajni jer ga nisu pronašli, morali su krenuti dalje. Pet dana poslije pronađen je kako luta ulicama po otoku. Pronašle su ga volonterke Michelle Nhin i Amy Shrode.

"Nije jeftino sa sobom na ovakav put povesti kućnog ljubimca. Sigurno su ga jako voljeli kad su ga uzeli sa sobom", rekla je Nhin. Volonterke nisu znale gdje je obitelj pa su ga odlučile poslati u udomiteljsku obitelj u Berlin, gdje su se mnoge iračke obitelji pronašle privremeni smještaj u kampu. Kunkush je ondje proveo nekoliko mjeseci; dobro su se brinuli o njemu, dali mu sklonište i izliječili ga.

Nadjenuli su mu ime Dias, i kažu, svi koji su ga vidjeli, odmah su se zaljubili u njega. Volonteri su potom odlučili pronaći njegovu pravu obitelj. Na društvenim mrežama organizirali su akciju i proširili Diasovu priču, objavili je i na letcima prevedenima na arapski te napravili GoFundMe stranicu kako bi prikupili novac za troškove veterinara. Diasova priča privukla je pozornost međunarodnih medija poput ABC-ja i njemačkog Focusa, među ostalima, koji su pisali o izgubljenoj obitelji.

 

A Kunkushova prava obitelj svoj je put završila u Norveškoj. Izgubili su svaku nadu da će pronaći svog neprežaljenog mačka. I tada se dogodilo čudo.

Novinari norveškog lokalnog lista, Trønder-Avisa, doznali su za priču te su pronašli obitelj. Udomiteljska obitelj u Berlinu potom je preko Skypea stupila u kontakt s iračkom obitelji – svi su plakali! Od sreće što im je mačak živ i zdrav.

 I mačak Kunkush prepoznao je glas svojih vlasnika na računalu i krenuo ih tražiti. Bio je to dirljiv trenutak.

Nakon četiri duga mjeseca, obitelj je ujedinjena.

>> Udomite Facu i uljepšajte si život šarmantnim ljubimcem koji će osvojiti svakoga

Komentara 5

PU
Pukovnik10
18:41 22.02.2016.

ako su vam ovo udarne vijesti,ostavite se ovoga posla.

DU
Deleted user
13:38 24.05.2018.

I ja.

KI
kinez14
17:13 22.02.2016.

Ja sam na strani mačka. Mrnjauuuuuu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije