Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA

Za male stranke i 20 mandata: : Tko osim HDZ-a, SDP-a i Mosta ima šanse na izborima

27.07.2016., Zagreb - Konferencija za medije Udruge Franak na kojoj su predstavili izbornu koaliciju s bivsim clanovima Mosta i Zivim zidom. Goran Aleksic, Ivan Lovrinovic, Ivan Vilibor Sincic.  Photo:
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
09.08.2016.
u 10:25

Ivan Sinčić ulazi u Sabor, dobre izglede imaju Bandić i Čačić koji na izbore idu zajedno, a male Domovinska koalicija i Pametno, dok su Pomak i Josipović bez izgleda

Iako se u javnosti stvara dojam da se u hrvatskoj politici sve vrti oko HDZ-a i SDP-a, praksa pokazuje nešto sasvim suprotno. Na prošlim parlamentarnim izborima dvije vodeće stranke osvojile su tek nešto više od dvije trećine glasova, dok je jedna trećina završila na kontu raznih “trećih putova i putića”. Most je osvojio oko 13 posto glasova, što znači da je malim strankama pripalo čak 20 posto glasova. Ako se od ovog postotka odbije nekih 5 posto glasova koje su dobile regionalne stranke, ostaje još uvijek respektabilnih 15 posto birača koji su skloni malim strankama koje teško prelaze izborni prag.

Sinčić iskoristio priliku

U dobrom rasporedu po izbornim jedinicama male stranke s tih 15 posto glasova mogu osvojiti više od 20 mandata. Ako ih ne posluži izborna sreća, taj broj može biti znatno manji, a u nekim kombinacijama mogu ostati i bez ijednog mandata. Razne predizborne ankete predviđaju sličan odnos snaga i na skorim rujanskim izborima pa je stoga zanimljivo vidjeti tko od malih stranaka ima najviše izgleda da se dokopa Sabora. Po posljednjim istraživanjima Živi zid Ivana Vilibora Sinčića bez problema prelazi izborni prag na nacionalnoj razini. Na prošlim izborima Živi zid osvojio je samo jedan mandat iako je u gotovo svim jedinicama bio blizu izbornog praga. Ivan Sinčić odlično je iskoristio saborsku govornicu u proteklih šest mjeseci i znatno pridonio popularnosti svoje stranke. U prilog mu ide i to što nije sudjelovao u raznim saborskim trgovinama. Sada je sklopio predizbornu koaliciju s udrugom Franak i bivšim zastupnikom Mosta Ivanom Lovrinovićem koji je u međuvremenu osnovao stranku Promijenimo Hrvatsku. Dok suradnja s udrugom Franak daje sinergiju, to se sa sigurnošću ne može reći za Lovrinovića i društvo. Ivan Sinčić tvrdi da neće ulaziti u trule koalicije s HDZ-om, SDP-om, a sada i Mostom, dok se kod Lovrinovića vidi snažna želja da bude dio izvršne vlasti. Bio je spreman i na preslagivanje koje je najavio Karamarko.

Dva iskusna politička lisca Milan Bandić i Radimir Čačić idu zajedno okušati izbornu sreću. Imaju dovoljno novca za financiranje skupe kampanje i dobre veze u medijima. Bandić očito može platiti i skupe savjetnike koji će mu osigurati dovoljno publiciteta, kao što je bio jučerašnji proglas o završetku Drugog svjetskog rata.

Stari kadar

Realno bi bilo da Bandić i Čačić imaju tri mandata i nakon sljedećih izbora, ali su moguća i veća iznenađenja. Bandiću i Čačiću ne ide na ruku to što birači, kojima je dosadio HDZ i SDP, ne vide u njima alternativu za budućnost. Iako su gotovo svi otpisali Tepešov i Ćorićev HSP AS i njihovu novu Domovinsku koaliciju, nije isključeno da u jednoj od slavonskih jedinica prijeđu izborni prag. To će biti svojevrstan pothvat za pravaše jer će HDZ-ov skupljač desničarskih glasova biti popularni Zlatko Hasanbegović.

Milanović je uspješno eutanazirao konkurenciju na ljevici, ali dio mandata mogla bi mu uzeti stranka Pametno koju vode supružnici Marijana i Ivica Puljak. Tim više što Milanović, od kada je HDZ preuzeo umjereni Plenković, više ne može homogenizirati birače ljevice na strahu od dolaska “ekstremnog Karamarka”. SDP je na prošlim izborima dobio podršku nekih birača samo zato što su birali “manje zlo”. Gotovo bez ikakvih izgleda je koalicija pravaških stranaka Pomak koju predvodi Danijel Srb. Slabe su prognoze i za bivšeg predsjednika Ivu Josipovića koji na izbore ide u koaliciji s ORaH-om.

>> HSP: Glas za Pomak je glas za Hrvatsku, glas za HDZ je glas za Milanovića

Komentara 85

DI
Dioniz01
10:47 09.08.2016.

Samo ne Milanović...

CM
cervar.marko007
11:22 09.08.2016.

Ako nam Milanovic opet dođe na vlast onda smo jadni. Ne ponovilo se nikad vise!

VE
Velebit1971
10:48 09.08.2016.

Vise me zanima zasto vecernji presucuje veliki intervju bisveg predsjednika u Kurir-u kad vec inace sve prenose sa njihovih portala???Mozda zato sto je bio skandalozan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije