Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opet disonantni tonovi

HDZ bi ukinuo porezni USKOK, Most odlučno protiv toga

Petrov Karamarko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
14.04.2016.
u 19:15

Most protiv izdvajanja poreznog USKOK-a iz Ministarstva financija i pripajanja Poreznoj upravi

Ana Dorić Škeva, šefica poreznog sektora koji se proslavio nakon što je ušao u trag računima Zdravka Mamića otvorenim u više poreznih oaza, dala je otkaz i napustila državnu službu. Povod za njezin odlazak bila je najava ukidanja sektora kao samostalnog odjela i njegovo prebacivanje pod okrilje Porezne uprave.

To je tijelo počelo s radom prošle godine i to kao samostalan sektor pri Ministarstvu financija, neovisan o Poreznoj upravi, po uzoru na američki Internal Revenue Service (IRS), službu zaduženu za otkrivanje poreznih malverzacija.

Obučavali ih Amerikanci

U godinu dana dvadesetak istraživača otkrilo je više od milijardu kuna poreznih prijevara. DORH navodi da je taj sektor odigrao ključnu ulogu i u posljednjoj USKOK-ovoj akciji u kojoj je pokrenuta istraga protiv 15 osoba koje su preko Hrvatske oprale oko 630 milijuna kuna. Osnovao ga je Boris Lalovac koji kaže da je izabrao “najbolje od najboljih” te im dao otvorene ruke da rade na otkrivanju velikih poreznih prijevara. – Riječ je o ljudima koji su položili teške testove, obučavali se u SAD-u, a američki konzultanti pomagali su im u radu i kod kuće. Da bismo im osigurali potpunu samostalnost u radu i neovisnost o bilo kakvom uplitanju, izdvojili smo ih u poseban sektor pri Ministarstvu. Žao mi je ako se to sada ukida – komentira bivši ministar financija Boris Lalovac.

Dan nakon što je prihvatio otkaz šefice važnog sektora, Zdravko Marić otputovao je u SAD na sjednicu MMF-a i Svjetske banke, a da nije komentirao kakva će biti sudbina “poreznog USKOK-a”.

– Najveća je prednost našeg sektora u tome što imamo pristup gotovo svim bazama podataka u Hrvatskoj, imamo otvorene linije izravne suradnje s tijelima kaznenog progona, pri tome mislim na USKOK i DORH, i s Uredom za sprečavanje pranja novca – rekla je Dorić Škeva u jednom od rijetkih javnih istupa.

No, ono što neće ministar, učinio je Most. Zastupnik Mosta Maro Kristić kaže da je to tijelo otkrilo više prijevara nego sva druga tijela u zadnjih dvadeset godina i zato ga ne treba ukidati.

– Gašenjem takvog odjela šalje se poruka da je Hrvatska zemlja pogodna za pranje novca. Želim izraziti svoje protivljenje gašenju takvog sektora i poručujemo ministru financija da još više osnaži to samostalno porezno tijelo jer to je jedni način kojim se šalje poruka da smo sigurna zemlja. Da nije bilo ovog odjela, ne bi se otkrile ni najveće prijevare vezane za pranje novca – kazao je Kristić spomenuvši Mamića i njegovih 300 milijuna kuna te najnovije pranje novca preko zlata.

Bilo je očekivano

HDZ je cijelu prošlu godinu tvrdio da se sektor koristio za političke obračune. Tomislav Karamarko govorio je da je Porezna uprava postala najrepresivniji aparat u Hrvatskoj, tako da je bilo pitanje vremena kad će povući sličan, u osnovi politički riskantan potez imaju li se na umu prijateljski odnosi stranke i ljudi koji su pod istragama.

Za Slavka Linića, koji je bivšu bankaricu Anu Dorić Škevu i doveo u Ministarstvo financija kako bi kontrolirala rad Porezne uprave, Marićev je potez donekle bio očekivan jer ni njemu samome nije jasno zašto je njegov nasljednik išao na osnivanje posebnog odjela kad se cijeli posao mogao provesti unutar Porezne uprave.

Velike smjene koje je proveo u Poreznoj upravi dogodile su se nakon što je Dorić Škeva otkrila nepravilnosti u njihovu radu.

– Netko bi mi morao objasniti što radi poseban odjel ako postoji Ured za sprečavanje pranja novca u kojem rade stručni i kvalitetni ljudi. Njihov je posao da kontroliraju međunarodne transakcije, dok Porezna uprava kao snažna i dobro organizirana institucija mora kontrolirati sve porezne obveznike – navodi Linić.

>> Sinčić napao Mostovca Bulja: Kako ga nije sram, neki imaju obraz kao đon!

Ključne riječi

Komentara 45

BE
berogrga
20:34 14.04.2016.

U ministarstvu i hdz-u su demantirali takvu ideju, znači most-ovci komentiraju medijski spin. Stvarno je ovo više blesavo gledati kako sdp-ovi novinari izopačenim spinovima iz dana u dan nadmudruju most-ovce i hdz-ovce. Večernjak najviše sudjeluje u tim podmuklim medijskim spinovim, zašto? To treba pitati crvenog popa Tolja koji drma večernjakom.

Avatar Bruno
Bruno
18:43 14.04.2016.

Petrov i cuprija stite Todorica,Raica, Roglica, Koncara, Gregurica,Lukovica i druge profitere

Avatar Bruno
Bruno
18:41 14.04.2016.

Petrov -HNS -Uvozni loby Stipe Mesica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije