Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepolovljene porezne stope

Inozemne mirovine od Nove godine manje će oporezivati

zdravko marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
21.11.2016.
u 10:15

Ministarstvo financija procjenjuje da će 2017. godine porezne obveze svih umirovljenika biti smanjene za 125 milijuna kuna

Jedan od značajnijih ustupaka Vladine porezne reforme odnosi se na ljude koji su veći dio ili kompletan radni vijek odradili u inozemstvu, a kao umirovljenici žive u Hrvatskoj. Hrvatska je 2012. godine počela oporezivati inozemne mirovine, i to na isti način kao i sve druge dohotke po stopama od 12, 25 i 40 posto.

Bio je to veliki udar na građane s mirovinama od dvije ili tri tisuće eura jer im je država s prirezom uzimala oko 40 posto mirovine.

Poslano 200 tisuća poziva

Od Nove godine inozemne će se mirovine oporezivati uglavnom s 12 posto (uvećano za prirez gdje ga ima), a pod udar veće stope od 18 posto doći će jedino oni čije su mirovine veće od 21 tisuću kuna, i to na razliku iznad 21 tisuće. Inozemni umorovljenici, kao i svi drugi obveznici, imaju pravo i na olakšice za uzdržavane članove obitelji te pravo na osobni odbitak. Porez plaćen u inozemstvu oduzima se od utvrđene porezne obaveze.

Prepolovljene porezne stope primijenit će se i na domaće umirovljenike čije su mirovine veće od 3800 kuna. Ministarstvo financija procjenjuje da će 2017. godine porezne obveze svih umirovljenika biti smanjene za 125 milijuna kuna, no glavninu tog smanjenja osjetit će ljudi koji su radili u inozemstvu i vratili su se u Hrvatsku.

Sve do prošle godine porezne su vlasti prepuštale inozemnim umirovljenicima da sami prijave vlastite prihode iz inozemstva, a tek potkraj 2015. i na početku 2016. onima koji to nisu učinili, upućen je službeni poziv da se jave i poravnaju svoje obveze prema državi. Na kućne je adrese tako odaslano oko 200 tisuća poziva, no nisu se svi odnosili na umirovljenike nego i na hrvatske građane koji rade u inozemstvu, a nisu se odjavili iz hrvatskog poreznog registra. Među građanima koji su pozvani da se jave s dokumentima u Poreznu upravu bili su i oni koji su mirovine zaradili u Njemačkoj koja, po međudržavnom ugovoru, ima prednost u oporezivanju pa se njemačke mirovine ne mogu oporezivati kod nas.

Usporili povratak

No i od te skupine umirovljenika očekuje se da dostave tražene podatke, ali ih država ne tereti za plaćanje poreza kao, na primjer, državljane koji su radili u Austriji, Švicarskoj, Francuskoj i drugim državama. Početak oporezivanja inozemnih mirovina usporio je povratak umirovljenika, a reagirao je i Hrvatski svjetski kongres koji je, zasad neuspješno, u lipnju 2013. godine zatražio od Ustavnog suda da sruši tu zakonsku odredbu.

>> Nacrt zakona: za kupnju stana država daruje i do 15.663 eura

Komentara 36

Avatar istovari
istovari
10:43 21.11.2016.

Treba neproduktivnim trutovima namaknuti za njihove plaće....zato i jesu u politici.Ne da rade već da ne rade....

PE
pessimus
10:59 21.11.2016.

sve plaće i mirovine do visine prosječnog neto dohotka bi trebale biti oslobođene plaćanja poreza na dohodak. stvarno moraš biti bez osjećaja i imati petlje pogledati se u ogledalu i ne imati grižnju savjesti kad recimo radniku ili umirovljeniku koji imajuu plaću ili mirovinu od 4000 kn oporezuješ onaj višak iznad 3800 kn.

DU
Deleted user
11:10 21.11.2016.

Hrvatska i s Austrijom, Švicarskom, kao i s mnogim drugim zemljama ima potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Nebitno je pritom koja od zemalja ima prednost, kao što je navedeno da ima Njemačka, već je suština takvih sporazuma da se porez ne plaća na dva mjesta, u obje države. Što je hrvatskim poreznicima udarilo u glavu da su počeli raditi drugačije, osim naravno pojačane žeđi za otimanjem novca od građana, nejasno je. Sporazumi o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja odlukom hrvatskih vlasti da sebi uzme razliku, a ona u pojedinim slučajevima uopće nije mala, gube osnovni smisao. I onda još naše vlasti imaju obraza pozivati gastarbajtere i iseljenike da se vrate - sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije