Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava ecmo uređaja

HUBOL optužuje Ostojića: Proračun ste nepotrebno 'olakšali' za 22 mil. kn!

Rajko Ostojić
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
10.06.2014.
u 12:13

Članovi HUBOL-a razočarani su što je ministar njihove tvrdnje o načinu na koji su kupljeni i koriste se ECMO uređaji proglasio "neargumentiranim tvrdnjama, netočnim navodima, lažnim optužbama i galamom"

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) ponovo je prozvala ministra zdravlja Rajka Ostojića jer ih je, tvrde, iznenadila njegova retorika.

Članovi HUBOL-a razočarani su što je ministar njihove tvrdnje o načinu na koji su kupljeni i koriste se ECMO uređaji proglasio "neargumentiranim tvrdnjama, netočnim navodima, lažnim optužbama i galamom". Smeta ih što ministar nije dao ''stručno već paušalno mišljenje'' te što je prozvao liječnike za nesposobnost.

- Prilikom nabave ECMO uređaja niste konzultirali odgovarajuća stručna društva Hrvatskog liječničkog zbora, odnosno povjerenstva Hrvatske liječničke komore. Ravnatelje i sanacijske upravitelje ustanova kojima ste namijenili ECMO uređaje niste pitali trebaju li im ti uređaji. Zanemarili ste i javno objavljenu stručnu ekspertizu stručnjaka iz jedine ustanove u državi koja ima certifikat ELSO-a za ECMO potporu, a koja je decidirano ustvrdila:"S obzirom na broj potencijalnih bolesnika, a kako bi se ova kompleksna terapijska metoda u Hrvatskoj provodila prema standardima struke u ovoj indikaciji, potreban je jedan centar, rasipanje na više centara nužno bi dovelo do pada kvalitete zbog nedostatnog iskustva" - navodi HUBOL u otovrenom pismu ministru.

Udruga je ponovo prozivala Ostojića da ''opseg kupovine uređaja niije stavio u ravan s brojem identičnih uređaja u razvijenim europskim državama, iako su mu ti podaci bili dostupni''.

-  Ad hoc ste osobno formirali tročlano povjerenstvo za nabavu ECMO uređaja, u koje niste uvrstili najstručnije ljude u Hrvatskoj koji se bave ECMO problematikom. Jednostavno, napravili ste previše kardinalnih pogrešaka! Vjerojatno slučajno. Danas tvrdite da su ECMO uređaji potrebni svim ustanovama u okviru Nacionalne mreže radioloških sustava za kateterizaciju srca. To nije stav struke u najrazvijenijim europskim državama. Ipak, 6. lipnja 2014.godine, izjavom: "Mi skrbimo, ako gledamo čisto statistički, za državu od 9 milijuna ljudi, to je naša obveza jer mi smo referalni centar Svjetske zdravstvene organizacije!", de fakto ste priznali da ste kupili barem dvostruko više ECMO uređaja no što to nalažu potrebe hrvatske populacije. Time ste državnom proračunu nanijeli nepotreban trošak od barem 22 milijuna kuna - navodi HUBOL i tvrdi da ministar ''ne konzultira struku i sustavu svjesno nameće protuzakonit rad što je kluminiralo prilikom izrade tzv. Masterplana hrvatskih bolnica.

Također, HUBOL  podsjeća ministra Ostojića da trenutno velik broj liječnika zaposlenih u bolničkom sustavu radi protuzakonito te ga, ukoliko nije svjestan kako je kupovina ECMO uređaja stručno neutemeljena i ekonomski neracionalna, poziva na javno sučeljavanje na tribinu "ECMO uređaji u Hrvatskoj. Trebamo li ih imati 3,5x više no Njemačka?" koje će, ukoliko pristane, rado organizirati.

Komentara 4

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:31 10.06.2014.

Pih, šta je Ostojiću 22 milijuna kuna!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
13:38 10.06.2014.

Hoće li Ostojić odgovarati za nanesenu štetu?!

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
12:42 10.06.2014.

....treba čovjeka priupitati o kriterijima preraspodjeljivanja javnih sredstava... ali nije on jedini... kampanja za izlazak iz riznice se nastavlja... 23.000.000.000 lijepo izgleda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije